Skal lage videospiller til Communicator

Du trenger ikke vente på UMTS for å få video på mobilen. Videospiller til Nokias nye slagskip, med støtte for neste generasjons multimedia, kommer utpå nyåret.

Det israelske selskapet Geo Interactive skal utvikle en videospiller for Nokias Epoc-baserte Communicator. Nokia 9210 Communicator ble nylig lansert, som den første av Nokias enheter basert på Symbian-konsortiets Epoc operativsystem - samme som i Ericssons parademodell R380.

Video på Nokia Communicator 9210.
Video på Nokia Communicator 9210.

Geo Interactive jobber med videoteknologi over IP-nettverk og til trådløse enheter. Videospilleren deres brukes også av Samsung og Sharp, også der på mobiltelefoner.

Spilleren støtter neste generasjons multimedia-teknologi MPEG-4, som gir muligheter for automatisk skalert video, 3D-grafikk og lyd selv på små båndbredder. Communicator har støtte for HSCSD, noe som tillater nedlasting på hastigheter opp til 57,6 kbps, noe som er nært hastigheten på en enkel ISDN-linje.

Dagens GSM-nettverk tillater hastigheter opp til 43,2 kbps, noe som ifølge selskapet er nok til å levere videostrømmer av nyheter, værmelding, underholdning, finansanalyser, filmer og sport til Communicator og andre apparater med tilsvarende operativsystem og fargeskjerm.

Selsksapet leverer også infrastruktur og servere til video for mobiltelefoner. Nokia har tidligere inngått samarbeid med RealNetworks om utvikling av video på mobilen. RealNetworks' sjef Rob Glaser hevder de kan sende video av nesten VHS-kvalitet helt ned til 37 kbps.