BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal lansere åttekjernet prosessor til høsten

Intel viste fram selskapets neste Xeon-generasjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mai 2009 - 08:10

Intel demonstrerte i går en system basert på Xeon-prosessoren som foreløpig har kodenavnet Nehalem-EX. Denne prosessorgenerasjonen kan leveres med opptil åtte kjerner. I demonstrasjonen ble det benyttet et åtteveis system, slik at antallet kjerner kom opp i 64. Siden prosessorene også har støtte for Intels hyperthreading-teknologi, støtter systemet som ble demonstrert hele 128 samtidige tråder.

Prosessorene skal ha opptil 24 megabytes med delt cacheminne, integrert minnekontroller og støtte for Intels Turbo Boost-teknologi, som lar skal sikre mer effektiv kjøring av enkelttråder. I alt skal prosessoren ha 2,3 milliarder transistorer.

Antallet prosessorsokler i et system vil med Intels egen QuickPath Interconnect-teknologi være begrenset til åtte, men antallet skal ifølge Intel kunne økes ytterligere ved hjelp av tredjeparts nodekontrollere.

For hver prosessorsokkel, kan et Nehalem-EX-basert system utstyres med 16 minnemodulplasser. Det loves opptil ni ganger høyere minnebåndbredde enn dagens Xeon 7400-generasjon.

Intel skal starte produksjonen av Nehalem-EX i løpet av andre halvdel av 2009. Systemer basert på den nye prosessorgenerasjonen vil komme på markedet i begynnelsen av 2010.

Oversikt over de viktigste teknologinyhetene i Nehalem-EX
Oversikt over de viktigste teknologinyhetene i Nehalem-EX

Presentasjonen til Intel skjer rett før konkurrenten AMD skal lansere de nye Opteron-prosessorene som har hatt kodenavnet Istanbul. Disse skal utstyres med fire til seks kjerner.

Intel tilbyr også serverprosessorene Itanium, men en ny modell skal nå ha blitt utsatt for andre gang. Opprinnelig skulle den ha kommet denne sommeren, men nå ser det først ut til at den vil dukke opp i begynnelsen av 2010.

    Les også:

Intels serverprosessorveikart for 2009 og 2010.
Intels serverprosessorveikart for 2009 og 2010.
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.