BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal sprenge grensene til smartmobilen

Google gir den 3D-oppfatning med Project Tango.

Smartmobilen som er utviklet i Googles Project Tango skal ved hjelp av helt nye prosessorer og sensorer kunne skape en 3D-modell av omgivelsene. Dette kan åpne for helt nye muligheter innen utvidet virkelighet.
Smartmobilen som er utviklet i Googles Project Tango skal ved hjelp av helt nye prosessorer og sensorer kunne skape en 3D-modell av omgivelsene. Dette kan åpne for helt nye muligheter innen utvidet virkelighet. Bilde: Google
21. feb. 2014 - 10:32

Google har de siste årene gjort store investeringer i robotteknologi, kunstig intelligens og avansert mobilteknologi. I går avslørte selskapet et av de store, nye prosjektene som har blitt etablert i kjølvannet av dette: Project Tango.

Prosjektet er underlagt Motorola Mobilities tidligere Advanced Technology and Projects-gruppe (ATAP), som Google har ikke har solgt videre til Lenovo. Gruppen ledes av tidligere DARPA-direktør (Defense Advanced Research Projects Agency) Regina Dugan.

Grunntanken bak Project Tango, som skal ha pågått et års tid, er å gi mobile enheter menneskelignende forståelse av rom og bevegelse.

– I dagliglivet bruker vi visuelle stikkord til å navigere og forstå verden omkring oss. Vi bruker øyene til å observere størrelsen og formen på objekter og rom, og nesten uten innsats registrerer vi deres posisjon og innretning over tid. Denne forståelsen av rom og bevegelse er fundamental for hvordan vi samhandler med omgivelsene og hverandre. Vi er fysiske vesener som lever i en 3D-verden. Likevel antar våre mobile enheter at den fysiske verdenen slutter ved grensene til skjermen, skriver Johnny Lee, medlem av Project Tango, på Google+.

Snart tilgjengelig – for utviklere

Årsaken til at prosjektet nå har kommet ut av skyggen er for å fortelle at en smartmobil med slike egenskaper nå har blitt utviklet. Men i første omgang dreier det seg om en prototype som i alle fall foreløpig har blitt produsert i et svært begrenset antall. 200 av disse mobilene skal gjøres tilgjengelig i utviklersett for eksterne utviklere innen midten av mars.

Telefonene det er snakk om, er Android-basert med 5 tommers skjerm og maskinvare og programvare designet for å spore hele 3D-bevegelsen til enheten, samtidig som at den lager et kart over omgivelsene. Sensorene som gjør dette mulig, utfører mer enn 250 000 3D-målinger i sekundet. Sammen med data om posisjon og retning, kombineres alt dette til en enkelt 3D-modell av omgivelsene rundt brukeren.

Hva dette skal kunne brukes til, vil det i framtiden være opp til applikasjonsutviklere å finne ut. Google nevner likevel slikt som innendørs navigasjon, 3D-skanning og som hjelpemiddel for synshemmede, samt muligheten til å se hvordan møbler vil ta seg ut hjemme, mens man fortsatt er i møbelforretningen. I første omgang ønsker Google først og fremst å tilby telefonene til utviklere som ønsker å jobbe med nye algoritmer for prosessering av sensordata, navigasjon og kartlegging, samt spill som bruker et fysisk rom.

Utvidet virkelighet

I praksis dreier det seg om utvidet virkelighet (Augmented Reality), et felt det aktivt forskes på også i Norge. Professor Gunnar Liestøl ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitet i Oslo, publiserte nylig videoen nedenfor for å demonstrere hvordan utvidet virkelighet kan demonstrere framtidig klima– og vegetasjonsendring i omgivelsene til brukeren.

API-er

Utviklertelefonen inkluderer programmeringsgrensesnitt som tilbyr data om posisjon, orientering og dybde til Android-applikasjoner skrevet i Java, C/C++ eller med Unity Game Engine. Alt er fortsatt under aktiv utvikling og mer egnet for den eventyrlystne enn for ferdige produkter.

Google har fått med seg en rekke partnere i Project Tango. 16 av disse nevnes nederst på denne siden. Blant disse er Movidus, et selskap som står bak «synsprosessoren» som brukes i mobiltelefonen. Denne heter Myriad 1.

Prosessorteknologi

– Movidius har levert en nøkkelkomponent for å gi tilgang til disse egenskapene i en liten mobilplattform med en brikke designet for synsoppfattelse og batteritid i tankene. Vi ser fram til å fortsette vårt samarbeid med Movidius etter hvert som disse nye bruksområdene utvikles og nye enhetsdesign kommer på markedet, sier Lee i ATAP.

– Google har utpekt den kommende retningen for synssystem for smartmobiler, og vi er begeistret over å samarbeide med et selskap som deler vår visjon om lede an i den neste bølgen av applikasjoner som fundamentalt endrer hvordan en mobilenhet brukes til å oppleve verden omkring oss, sier Remi El-Ouazzane, administrerende direktør i Movidius, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Project Tange er virkelig en banebrytende plattform, og vi ser fram til å se den innovasjon utviklerfellesskapet oppnår med enestående tilgang til Movidius Vision Processor, sier El-Ouazzane.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.