TELEKOM

Skal tilby lynrask konkurrent til LTE

Lover mobilt bredbånd i opptil 672 megabit/s med forbedret «turbo-3G».

16. des. 2010 - 13:35

En maksimal bredbåndshastighet på mer enn 650 megabit per sekund vil være mulig med Long Term HSPA Evolution, en kommende HSPA-basert (High Speed Packet Access) standard som fremmes av T-Mobile USA og Nokia Siemens Networks.

Ifølge selskapene er kapasiteten på høyde med den som loves av LTE Advanced. Dermed vil operatørene trolig få to konkurrerende teknologier å velge mellom.

Nokia Siemens Networks opplyser i en pressemelding at selskapet vil satse like mye på både HSPA- og LTE-teknologiene. Men selskapet antyder at det for mange mobiloperatører, som allerede tilbyr HSPA-baserte tjenester, vil være enklere å oppgradere til Long Term HSPA Evolution.

Dette skyldes blant annet at Single Radio Access Network-plattformen til selskapet allerede er forberedt for Long Term HSPA Evolution. Teknologien vil også være bakoverkompatibel med eksisterende WCDMA- og HSPA-terminaler.

Den teoretiske maskimalhastigheten på 672 Mbit/s gjelder nedlasting. Maksimal opplastingshastighet ser ut til å 70 Mbit/s. Men som vanlig er det snakk om delt kapasitet mellom brukerne. Det er bare når man er alene om å bruke en mobilbasestasjon, at man kanskje kan oppnå hastigheter som dette. Men økt kapasitet per basestasjon vil uansett kunne bety høyere hastigheter for hver av brukerne, enn når det benyttes teknologier med lavere kapasitet, dersom antallet samtidige brukere er det samme.

T-Mobile USA og Nokia Siemens Networks sikter mot å få unnagjort standardiseringen av teknologien såpass raskt at den blir tilgjengelig for kommersiell utrulling innen 2013.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.