TELEKOM

Skaper ny norsk telegigant

Tele2 og Network Norway samarbeider for å gi Telenor og Netcom skikkelig konkurranse.

26. sep. 2007 - 08:18

Hittil har det norske telemarkedet vært delt i to: To selskaper, Telenor og Netcom har eid mobilnettene og fastnettet og alle andre har leid kapasitet av dem.

Mange har prøvd og tre aktører har etablert nye mobilnett, men hver for seg skal det mye for å gjøre virkelige innhogg i Telenor og Netcoms posisjoner.

I dag morges offentliggjorde Tele2 og Network Norway et samarbeid som kan skape den første store, tyngre konkurrenten til de to dominerende teleselskapene.

Tele2 Norge AS og Network Norway AS har inngått en avtale om å sammen bygge ut Norges tredje mobilnett. Avtalen innebærer at Tele2 Norge AS kjøper 50 prosent av aksjene i Network Norways nettselskap AMI, som eier lisens i GSM900-frekvensen, opplyser de to selskapene.

Men de to partene har ikke tatt skrittet fullt ut: Tele2 og Network Norway skal samarbeide om utbyggingen av et felles mobilnett, men de to selskapene skal konkurrere om å selge abonnement til sluttkundene.

Tele2 Norge AS og Network Norway AS har med dette en eierandel på 50 prosent hver i AMI. Network Norway startet utbyggingen i fjor og planen for første fase er å bygge ut 400-500 basestasjoner.

Det skaper en reell trussel mot Telenor og Netcom er Tele2s kundemasse.

– Vi i Tele2 er svært godt fornøyd med denne avtalen, som gir oss en vesentlig bedre konkurransekraft i det norske markedet. Med over 400.000 mobilkunder er timingen gunstig for å investere i eget mobilnett. Vi ønsker å være en garantist for lave mobilpriser og med et eget mobilnett sikrer vi grunnlaget for videre vekst, sier Haakon Dyrnes, administrerende direktør i Tele2 Norge AS.

- Med over 400.000 mobilkunder er timingen gunstig for å investere i eget mobilnett Nettet Network Norway og Tele2 bygger sammen skal dekke de store byene. Utenfor dette nettet skal kundene hoppe over til Netcom. Tele2 leide tidligere kapasitet fra Telenor, men gikk til Netcom tidligere i våres.

– Det nye mobilnettet vil komplimentere den eksisterende MVNO- og roamingavtalen som Tele2 har med NetCom. Dette vil garantere våre kunder en bred dekning i utbyggingsperioden, fortsetter Dyrnes.

Tele2 vil utover denne utbyggingen også vurdere ulike alternativer for 3G, ettersom datatrafikken foreventes å øke i årene som kommer.

Prisen som Tele2 betaler for aksjene i Tele2's datterselskap AMI er ikke offentliggjort.

I Post- og teletilsynet er de glad for det de oppfatter som en offensiv satsning fra Tele2 og Network Norway.

- Det er en helt utmerket strukturell ting. Det er bra for konkurransen, sier Willy Jensen, sjef i Post- og teletilsynet, til digi.no.

- Hvem som helst kunne gått sammen, men det hadde ikke blitt det samme om to små aktører gjorde det Han er opptatt av at det er et selskap med mange kunder som går sammen med et selskap som har store utbyggingsambisjoner.

- Hvem som helst kunne gått sammen, men det hadde ikke blitt det samme om to små aktører gjorde det, sier Jensen.

Jensen påpeker også at Tele2 og Network Norway fortsatt vil være konkurrenter i kampen om sluttkundene.

Network Norway tror at denne avtalen også vil styrke deres muligheter for å få andre mobilaktører uten eget nett, til å velge Network Norway fremfor Telenor eller Netcom.

- Et felles nettselskap gjør at vi vil øke vår konkurransekraft og raskere nå våre mål, noe som vil komme våre kunder til gode, samtidig som vi blir en attraktiv samarbeidspartner ut i videresalgsmarkedet, sier konsernsjef Ingvild Myhre i Network Norway.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.