JUSS OG SAMFUNN

Skjerper straffene for hacking

EU vedtok lovendring for å bekjempe datakrim.

BEKJEMPER DATAKRIM: EU-kommissær for innenrikssaker Cecilia Malmström ved åpningen av Europas nye kyberpolitisentral i Haag i januar i år.
BEKJEMPER DATAKRIM: EU-kommissær for innenrikssaker Cecilia Malmström ved åpningen av Europas nye kyberpolitisentral i Haag i januar i år. Bilde: EU/Shimera/Etienne Ansotte
5. juli 2013 - 10:27

EU-parlamentet i Strasbourg vedtok i går et nytt direktiv for å bekjempe datakriminalitet, med særlig vekt på alvorlige kyberangrep og kapring av store mengder datamaskiner i botnett.

Lovendringen skjerper straffereaksjonene ved å innføre en maksimumsstraff ved forsøk på ulovlig inntrengning i informasjonssystemer til minst to års fengsel.

Gjelder forholdet angrep mot kritisk infrastruktur, deriblant vann- og kraftforsyning, banker, transportsystemer, myndigheter og så videre, blir maksimumstraffen satt til fem år eller mer.

Nivået på straffene som blir innført er høyere enn det de fleste medlemslandene opererer med i dag, ifølge Reuters.

– Dette er et viktig skritt for å øke Europas forsvar mot kyberangrep. Anslag mot IT-systemer utgjør en økende risiko mot bedrifter, myndigheter så vel som innbyggere. Slike angrep kan forårsake alvorlig skade og undergrave tilliten til internett, sier EU-kommissær for innenrikssaker Cecilia Malmström i en uttalelse.

Under de nye EU-reglene vil også bedrifter som drar nytte av botnett eller leier hackere for å stjele hemmeligheter være ansvarlige for eventuelle lovbrudd som er begått på deres vegne, melder Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået må medlemslandene implementere direktivet i sine nasjonale lovverk innen to år. I henhold til EØS-reglene er også Norge forpliktet til å følge opp.

Lovendringen er bare det siste i en serie initiativ tatt av EU-kommisjonen for å få bukt med det stadig økende digitale trusselbildet. I januar gikk også startskuddet for en europeisk kyberpolitisentral i Haag kalt European Cybercrime Center (EC3). Senteret skal være en spydspiss i det operative arbeidet med å bekjempe kyberkriminalitet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.