JUSS OG SAMFUNN

Skjult interesse bak Israels iPad-forbud?

Forbudet som nå er hevet, kan ha vært et forsøk på å verne en bestemt Apple-importør.

26. apr. 2010 - 08:34

I går hevet det israelske kommunikasjonsdepartementet forbudet mot å innføre Apples nye nettfjøl iPad i landet.

Ifølge departementet har nye tekniske tester avklart at det ikke er grunn til å påstå at apparatet utgjør noen trussel mot annen trådløs kommunikasjon i landet. Dette var det opprinnelige påskuddet til forbudet, som skal ha ført til et tjuetalls beslag ved den internasjonale flyplassen Ben Gurion, ifølge avisa Haaretz.

Beslaglagte iPad vil nå leveres tilbake til eierne, heter det. Det er anledning for tollvesenet å be om kompensasjon for oppbevaringskostnadene.

Kommunikasjonsdepartementet avviser at Israels væpnede styrker skal ha kommet med innvendinger mot iPads radioegenskaper.

Avisa Jerusalem Post har intervjuet en «velkjent Apple-entusiast og importør i Israel», Boaz Ordan, for å få hans syn på hva som kan ha skjedd.

Ordan forklarer at det finnes ingen logisk forklaring, verken på forbudet eller på hvorfor forbudet nå er hevet.

– Det hele stinker, som om noen hadde noe å tjene på saken.

Ordan sier han har en teori om hva som kan ha skjedd bak kulissene.

Ifølge Ordan ligger Israel langt bak i Apples prioritering av nye produkter. Apple har en rangordning der USA er nivå 1, mens Europa er nivå 2. Nivået avgjør når et område får tilgang til nyheter. Israel er på nivå 3. Det innebærer at innen Israel får tilgang til et nytt Apple-produkt, har det vært i salg i andre land over lengre tid.

Da iPhone endelig ble gjort tilgjengelig i Israel, hadde 100 000 apparater allerede funnet vei inn til landet gjennom gråimport. Per i dag skal det være solgt i overkant av 140 000 enheter.

Gråimporten hadde med andre ord nådd 70 prosent av markedet innen den offisielle distributøren, iDigital, fikk anledning til å selge iPhone.

Ifølge Ordan, spekulerer følgelig mange israelere i om det egentlige motivet for iPad-forbudet har vært å verne om den offisielle distributøren.

Han peker på at iDigital eies av Chemi Peres, sønn til Israels president Shimon Peres.

Innføringsforbudet vakte brede protester i Israel, der mange utviklere henvender seg til et internasjonalt marked, og følgelig må skaffe seg siste nytt av brukerapparater for å holde sine produkter à jour.

Regelen som erstatter innføringsforbudet innebærer at israelske statsborgere har anledning til å innføre én iPad per innreise, tollfritt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.