Skolebarn skal få norske, trådløse surfemaskiner

Den norske surfemaskin-produsenten Screen Media er nesten i mål med en stor kontrakt som vil gi 6000 skolebarn hver sin trådløse maskin.

Den norske surfemaskin-produsenten Screen Media er nesten i mål med en stor kontrakt som vil gi 6000 skolebarn hver sin trådløse maskin.

Norske Screen Media har de siste årene slitt med å få i land den første store kontrakten på sin trådløse surfemaskin. Selskapet har inngått flere rammeavtaler, blant annet i Midt-Østen og på Taiwan, men disse har senere rent ut i sanden.

Selskapet har laget en tråd- og tastaturløs terminal med trykkfølsom skjerm. Nettleseren er det primære verktøyet, men maskinen har også programvare for medieavspilling og en del annet, selv om den mangler harddisk.

Nå nærmer Screen Media seg mål igjen, og denne gangen er det med en reell kunde, ikke en forhandler som så skal skaffe kunder før det blir noe salg.

Kunden er Kidztel, et selskap som har fått i oppdrag av kommunen Independence County i Arkansas å gi skolebarna i kommunen et bedre IT-tilbud. Kommunen er et av mange slike prøveprosjekter, trolig støttet av den føderale regjeringen for å øke IT-bruken i fattigere deler av USA.

Screen Media skal, hvis de siste underskriftene kommer på plass, levere 7000 Freepad-maskiner til skolebarn og lærere i kommunenen. Dette skriver den Arkansas-baserte nettavisen Baxter Bulletion.

Det viktigste med kontrakten er at det norske selskapet vil få satt igang produksjonen, en økonomisk engangsinvestering. I tillegg vil også selskapet få en meget viktig referanse.

Alle barn fra førskolenivå og oppover i barneskolene – til og med 12. klasse – videregående/high school skal få en maskin hver. Maskinene skal i stor grad erstatte bøker. Kostnadsrammen for hele det tre år lange prøveprosjektet i kommunen er satt til 14 millioner dollar.

- Vi har arbeidet med denne avtalen i seks måneder, men ville ikke gå ut med noe før den faktisk var signert. Det har vi gjort med Kidztel, og så vidt vi forstår er de statlige midlene bevilget, men det gjenstår noe arbeid med de private sponsormidlene som er lovet, forteller Screen Media-sjef Harald Grytten til digi.no.

Han forteller at Kidztel arbeider med en løsning der trådløse WLAN-nett skal forbinde hvert barn og lærers maskin med servere, både på skolene og deler av nærområdet rundt skolene. På hver sin maskin skal barna få servert pedagogisk programvare og å leke med IT-bruk.

Grytten er forsiktig med å si noe om betydningen av avtalen, men peker på at mange andre like prosjekter står for tur i USA.

- Gitt en suksess i Independence County, kan vi tilby våre maskiner til mange andre kommuner. Det vil være et gjennombrudd som vil la oss sette i gang produksjonen. Vi jobber også med flere andre prosjekter som kan gi det samme resultatet i USA. Vi kjører flere pilotprosjekter der for tiden og bruker mesteparten av våre krefter der, forteller Grytten til digi.no.

Her kan du lese hele saken på baxterbulletin.com

Til toppen