Skolelinux vant Fri programvare-prisen

Skolelinux vant Fri programvare-prisen til NUUG og HiO, og vil pløye prispengene tilbake til åpen kildekodeprosjekter.

Skolelinux vant Fri programvare-prisen til NUUG og HiO, og vil pløye prispengene tilbake til åpen kildekodeprosjekter.

Den norske foreningen for Unix-brukere, Norwegian Unix Users Group (NUUG), og Høgskolen i Oslo (HiO) delte ut i går en Pris for fremme av fri programvare, bestående av et stipend på 30.000 kroner. Prisen gikk til Skolelinux-prosjektet. 34 kandidater var nominert.

(Fotograf under prisutdelingen: Per Inge Østmoen. Bildet er stilt til disposisjon fra NUUG.)

Skolelinuxprosjektet har som mål å tilby norske skoler helhetlige IT-systemer på både server- og klient-siden, med et komplett tilbud av funksjonalitet, og minimale utgifter til programvare. Prosjektet har mottatt offentlig støtte fra Utdannings- og forskningsdepartementet.

Les også

Juryen hadde denne begrunnelsen:
Skolelinuxprosjektet har kombinert stor innsats, teknisk kunnskap og politisk teft. Prosjektet har utviklet og fremmet bruken av fri programvare og åpne standarder på en positiv måte.
Med skolen som fokusområde synliggjør prosjektet hvordan fri programvare kan anvendes. Juryen anser dette som strategisk viktig, og som en prioritering som både har betydning for Norge og for bruken av åpne standarder.
Skolelinuxprosjektet har vist verdien av åpen kildekode, ved at programvaren i Skolelinux er lett å tilpasse. Dette gjelder blant annet støtten for ulike målføre som bokmål, nynorsk og samisk. Dette bidrar til å fremme de nasjonale språkene i en digital tidsalder.
Prosjektet har en organisasjonform som involverer svært mange over hele landet, og som lar de aktive bestemme: "Prestisjen ligger ikke i titler, men i hva en gjør."

- Det var veldig morsomt å få en ekstra påskjønnelse i kampen for åpen programvare, sier en glad prosjektleder Knut Yrvin til digi.no. - Vi er blitt hyllet av alt fra professorer i informatikk til entusiastiske ungdommer, og av framtredende representanter for norsk næringsliv, blant andre Opera og Trolltech.

Yrvin sier noe av prisen kan gå til samiske fonter, blant annet for å oppmuntre samiske IT-interesserte til å bruke mer åpen kildekode i stedet for å brenne av store beløp på dyre konsulenter.

- Vi vil også bruke av midlene til utviklersamlinger der det gjøres mye felles arbeid til felles beste. Uansett vil midlene vi får pløyes tilbake til prosjektet.

Prisarrangør Vidar Bakke er opptatt av at prisen skal bidra til mer oppmerksomhet rundt fri programvaremiljøet i Norge.

- Dette er et levende miljø som forsyner flere hundre tusen brukere, som har lang erfaring i å løse praktiske problemer og som har muligheter for å ta en rekke utfordringer. Erfaringen er dessuten at OpenSource ofte lykkes der andre angrepsmåter ikke fører fram. Det norske kapitalmiljøet har spesielt mye å lære av dette.

Til toppen