Skreddersydd brikke driver Googles maskinlæring

Tilbyr ekstremt høy energieffektivitet.

Skreddersydd brikke driver Googles maskinlæring
Bilde:

Google fortalte denne uken at selskapet har utviklet en egen spesialprosessor, Tensor Processing Unit (TPU), som selskapet for rundt et år siden tok i bruk i forbindelse med selskapets satsning på maskinlæring.

Brikken, en skreddersydd ASIC, er spesielt laget for nettopp slike oppgaver og skal kunne gjøre dem med omtrent ti ganger bedre energieffektivitet enn det til nå har vært mulig.

Utviklingen av brikken har skjedd i det skjulte over flere år. Som navnet antyder, er det særlig maskinlæringsprogramvaren TensorFlow TPU-en er ment for. 

Forenklet arkitektur

Noe av det som gjør brikken så effektiv, er at den ifølge Google er bygget for å være mer tolerant overfor beregninger med redusert presisjon. Dette gjør at den krever færre transistorer per operasjon, noe som igjen gjør det mulig å utføre flere operasjoner per sekund.

I Googles serverrack er TPU-ene montert på et relativt lite kretskort som passer inn i en vanlig harddiskbrønn.

Rack med Tensor Processing Unit-enheter.
TPU-en ble ifølge Google tatt i bruk svært kort tid etter at den ble tilgjengelig. Det gikk bare 22 dager fra de første silisiumbrikkene var ferdigtestet til de var i drift og kjørte applikasjoner i selskapets datasentre.

I omfattende bruk

TPU-ene benyttes i dag i forbindelse med en rekke av Googles produkter, inkludert blant annet RankBrain som skal bidra til bedre søkeresultater, og for å forbedre kartene, navigasjonen og Street View-funksjonaliteten i Google Maps.

Også AlphaGo-systemet som spilte og vant Go-kamper mot verdensmesteren Lee Sedol, var TPU-basert.