Skremmer svenske fildelere

Nettrafikken ned 30 prosent etter at ny lov trådte i kraft.

Skremmer svenske fildelere

Nettrafikken ned 30 prosent etter at ny lov trådte i kraft.

Stockholm (NTB-TT): Både musikk- og forlagsbransjen vil ta i bruk Sveriges nye fildelingslov. Allerede samme dag som loven trådte i kraft, sank svensk internettrafikk med 30 prosent.

- Mesteparten av all trafikk på internett er fildeling. Derfor finnes det ingen annen forklaring på denne kraftige trafikknedgangen enn den nye loven, sier jurist Henrik Pontén i Antipiratbyrån, film- og musikkbransjens opphavsrettsorganisasjon, til avisen Metro.

Den såkalte Ipred-loven trådte i kraft onsdag og vil blant annet gi rettighetshavere mulighet til å kreve personopplysninger om folk som mistenkes for å drive ulovlig deling av opphavsrettsbeskyttede filer.

Onsdag ettermiddag ble det registrert en nedgang i internettrafikken i Sverige på 30 prosent sammenlignet med samme tid tirsdag.

- Dette er et veldig sterkt signal om at loven fungerer, mener Pontén.

Flere anmeldelser

Musikkbransjen har samlet fildelingsbevis i flere år og regner nå med minst 100 anmeldelser mot fildelere bare i år.

- I år kommer vi til å legge inn minst et hundretall søknader om å få ut personnummer, sier Lars Gustafson i musikkselskapenes bransjeorganisasjon Ifpi til Dagens Nyheter.

Datainspektionen i Sverige har tillatt Ifpi å registrere IP-adresser de siste to og et halvt årene, men først nå kan bransjeorganisasjonen be om å få utlevert identiteten til personene som skjuler seg bak adressene.

Organisasjonen understreker at den kun skal bruke materiale den har innhentet etter at loven trådte kraft, når den går til retten med slike forespørsler.

Lydbøker

15 forfattere sier de vil bruke loven for å få utlevert navnet på eieren av en server der det er lastet opp 2.000 lydbøker.

De 15 forfatterne er blant Sveriges mest kjente og inkluderer navn som Henning Mankell, Håkan Nesser og Jan Guillou. Det er forfatternes forlag som nå ber Solna tingsrett om få opplysninger om serverens bakmann.

Serveren er så stor at den inneholder det meste av svenske lydbokutgivelser, sier Kjell Bohlun i den svenske forleggerforeningen.

Antipiratbyråns Henrik Pontén sier de kommer til å bruke den nye loven aktivt. Han mener det nå ligger et stort ansvar på internettoperatørene om å spre informasjon om hva som er lov og ikke lov, og hva man kan bli tatt for. (©NTB)

    Les også:

Til toppen