BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skru av Messenger-tjenesten på PC-en!

En lite brukt Windows-tjeneste lar spammere sende poppopp annonser i vinduer uavhengig av nettleseren.

7. nov. 2003 - 11:40

Windows Messenger Service er en lokal tjeneste som opprinnelig var beregnet på å la systemansvarlige sende lynmeldinger til alle brukerne, uten å forutsette spesiell programvare hos dem. Den brukes ikke av andre tjenester i Windows, og heller ikke av lynmeldere som MSN Messenger eller Yahoo! Messenger. Det har gjentatte ganger vært advart mot å la tjenesten være aktivert, med mindre den brukes lokalt bak en brannmur, fordi den enkelt kan misbrukes av uvedkommende. Fordi den er en arv fra gammel Windows, kommer den aktivert også i Windows XP.

    Les også:

Rapporter fra USA tyder på at misbruken øker. Som en parallell til spam med annonser for spamfiltre, fant for eksempel selskapet D Squared Solutions, opprinnelig fra San Diego i California, at de kunne selge sperrer for generelle poppopp annonser gjennom poppopp annonser formidlet av Messenger-tjenesten.

Det amerikanske kredittilsynet FTC (Federal Trade Commission) mener dette er en form for utpressing, og stengte selskapets nettilgang. Ifølge nettstedet Spam Hall of Shame skal personene bak D Square Solutions være i ferd med å etablere et tilsvarende opplegg i Kina.

FTC anbefaler alle PC-brukere, unntatt de som tilhører miljøer der tjenesten faktisk brukes, å frakople Messenger. I Windows 98 må du inn i et DOS-vindu og skrive "net stop messenger" ved klartegnet. Får du feilmelding betyr det bare at tjenesten ikke er installert. I nyere Windows må du velge (i rekkefølge) Kontrollpanel, Administrative verktøy og Tjenester. I Tjeneste-vinduet merker du Messenger, klikker på høyre mustast og velger Egenskaper. Sjekk under Avhengigheter at du ikke har installert noe som gjør deg avhengig av Messenger, gå tilbake til Generelt og velg oppstarttypen Deaktivert.

Hvis du synes dette er komplisert, kan du ty til et svært enkelt gratis program: Shoot the Messenger. Takk til vår årvåkne leser Kent Steinhaug for tipset!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.