UTVIKLING

Skrur av Flash-støtten i Safari 10

Kan få konsekvenser for mange nettsteder.

Dialogboksen som Safari 10 vil vise brukere som virkelig ønsker å spille av Flash-innhold i nettleseren.
Dialogboksen som Safari 10 vil vise brukere som virkelig ønsker å spille av Flash-innhold i nettleseren. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. juni 2016 - 11:56

Apple skal på nytt bidra til mindre bruk av pluginbasert innhold på weben. Når Safari 10 kommer til Mac til høsten, vil all støtte for plugins i utgangspunktet være deaktivert. Dette betyr at når en bruker besøker et nettsted med for eksempel Flash-basert innhold, vil nettstedet få beskjed om at nettleseren ikke har støtte for Flash. 

Dette skriver Apple-utvikleren Ricky Mondello i WebKit-bloggen i går. Innlegget omtales av blant annet MacRumors.

Det betyr derimot ikke at Safari 10 kommer uten pluginstøtte. 

Manuell aktivering

– De fleste nettsteder som detekterer at Flash ikke er tilgjengelig, og som ikke har en HTML5-reserve, viser en «Flash isn't installed»-melding med en lenke til nedlasting av Flash fra Adobe. Dersom en bruker klikker på en slik lenke, vil Safari informere dem om at pluginen allerede er installert og vil tilby brukeren å aktivere den bare én gang eller hver gang nettstedet besøkes. Standardvalget er å aktivere den bare én gang. Vi har tilsvarende håndtering av andre vanlige plugins, skriver Mondello. Dette inkluderer også Apples egen QuickTime-plugin.

Flere detaljer om dette, inkludert en ny menyfunksjon og en tidsavbruddfunksjon knyttet til aktiveringen av plugins, er omtalt i blogginnlegget.

Ledet på mobil, ikke like mye på desktop

Dermed skal også Apple bidra til utfasing av pluginbasert innhold på desktop-rettede nettsteder. Selskapet bidro sterkt til dette på den mobile weben ved at Safari for iOS ikke støtter plugins. Men det er Google og Microsoft som henholdsvis Chrome og Edge har vært først ute med å begrense støtte for plugin-basert innhold på ordinære websider.

Mye av det innholdet som tidligere krevde plugins, kan i dag lages med teknologier som er bygd direkte inn i nettlesermotorene. Safari har de siste årene ikke vært helt i tet i det siste når det gjelder de nyeste mulighetene som flere andre nettlesere har implementert, men med Safari 10 vil noe av forspranget hentes inn

Tidlige testversjoner av Safari 10 er tilgjengelige for OS X allerede. En betaversjon følger med betautgaven av macOS Sierra, mens betaversjoner av Safari 10 for OS X Yosemite og OS X El Capitan skal bli tilgjengelig senere denne sommeren, skriver Mondello.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.