BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skuddsekund til besvær

Forrige gang ble mange tjenester lammet.

Ikke alle IT-systemer takler at dette tidspunktet inntreffer, noe som vil skje den 30. juni i år.
Ikke alle IT-systemer takler at dette tidspunktet inntreffer, noe som vil skje den 30. juni i år.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. jan. 2015 - 10:46

Denne uken kunngjorde International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) at det igjen er på tide å innføre et skuddsekund, altså gjøre ett enkelt døgn ett sekund lenger enn vanlig. Dette gjøres fordi tiden jorden roterer uregelmessig og gradvis saktere. Dermed må det en justering til i blant. Denne gang skjer justeringen den 30. juni i år. Da innføres midlertidig klokkeslettet 23.59.60, før man går over til 1. juli når klokken blir 00.00.00.

For oss mennesker har vanligvis ikke et sekund fra eller til i løpet av et døgn noen merkbar betydning. Verre er det med datamaskiner og andre systemer som ikke bare kan trekke på skuldrene over et uvanlig klokkeslett. Når enkelte datamaskiner ikke engang er i stand til å håndtere rutinemessige skuddår på en skikkelig måte, er det kanskje ikke så overraskende at skuddsekunder – som ikke er like godt innarbeidet – kan skape problemer. Fordi tidspunktet for det neste skuddsekundet først har blitt bestemt nå, må trolig svært mange systemer oppdateres innen den tid for at de skal ta hensyn til dette.

Slått ut

Forrige gang det ble innført et skuddsekund var i den 30. juni 2012. Da ble blant annet nettstedene til Mozilla, LinkedIn, Gawker, Reddit, Virgin, Yelp og StumpleUpon lammet i større eller mindre grad på grunn av feil som oppstod i blant annet Linux- og Java-basert programvare.

Les også: Slått ut av skuddsekund

– Nesten hver gang vi har et skuddsekund, finner vi noe. Det er irriterende, fordi det et klassisk tilfelle av kode som i utgangspunktet aldri kjøres, og som derfor ikke testes av brukere under deres normale forhold, sa Linus Torvalds til Wired i 2012.

«Leap smear»

Blant selskapene som ikke ble rammet av skuddsekund-problemer i 2012 var Google, som allerede i 2008 innførte en metode som kalles for «leap smear» og som skal håndtere denne typen situasjoner. Metoden innebærer å forberede systemene gradvis på skuddsekundet ved å stadig å legge noen millisekunder til tiden i forkant av tidspunktet for skuddsekundet. I det øyeblikket skuddsekundet egentlig inntreffer, gjøres den siste av disse små forskyvningene, som er så små at de ikke skaper problemer for systemene. Det hele blir kontrollert fra Googles interne NTP-servere (Network Time Protocol).

26. gang
The Telegraph skriver i en omfattende artikkel om skuddsekunder at det første skuddsekundet ble lagt til allerede i 1972. Årets skuddsekund er det 26. i rekken. Fram til 1979 ble det årlig lagt til et slikt sekund, mens det skjedde seks ganger i løpet av 1980-tallet. Siden 1999 har det bare blitt lagt til fire skuddsekunder.

Under en konferanse i 2012 argumenterte USA for å droppe hele ordningen, blant annet fordi den forstyrrer presisjonen til blant annet kommunikasjons- og navigasjonssystemer. Men Storbritannia motsatte seg dette fordi dette ville innebære at man for alltid ville fjerne sammenhengen mellom vårt tidskonsept, soloppgang og solnedgang.

Saken oppdatert med en korrigering av hvorfor det er nødvendig med skuddsekunder..

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.