Skyfire utfordrer Opera på mobilen

Nettleseren Skyfire lover en mer fullverdig webopplevelse på mobilen. Video er blant stikkordene.

Skyfire utfordrer Opera på mobilen

Nettleseren Skyfire lover en mer fullverdig webopplevelse på mobilen. Video er blant stikkordene.

Skyfire er noe så sjeldent som en helt ny nettleser for smartmobiler. Den ble lansert i går, etter å ha vært tilgjengelig i tidlige testversjoner i flere måneder. Nettleseren kan foreløpig brukes på mobiler med Windows Mobile eller Symbian. En Blackberry-versjon er under utvikling.

Skyfire har en del fellestrekk med Opera mini, blant annet at innholdet på websidene behandles på serversiden hos selskapet Skyfire, før de sendes over til mobilen. Dette skal redusere mengden data som må sendes over, redusere ytelsesbehovet på klientsiden og bidra til at innholdet i større grad er tilpasset mobilens skjermstørrelse.

Det mest spesielle med Skyfire er at nettleseren skal kunne håndtere moderne websider og -tjenester bortimot like godt som en moderne nettleser på pc-en.

Den er spesielt integrert med Facebook og Twitter, men skal kunne bruke fullversjonen av nettsteder som Hulu, YouTube, Myspace, Google Docs, Gmail og videotjenester uten problemer.

Skyfires Superbar
Skyfires Superbar

Skyfire har støtte for teknologier og metoder som Flash 10, Silverlight 2, Ajax og tilsynelatende også Quicktime, siden det går fint an å se Apples filmtrailere i Skyfire. Nettleseren skal også kunne brukes til å se live, streaming video.

Nettleseren er trolig den første for mobiltelefoner som støtter Silverlight. Ikke engang Microsoft tilbyr det ennå.

Skyfires brukergrensesnitt domineres av en startside hvor brukerne kan legge inn RSS-feeder fra ønskede kilder, samt «Superbar», som er et kombinert adresse- og søkefelt.

Menyvalgene i Skyfire 1.0 på en Nokia-mobil.
Menyvalgene i Skyfire 1.0 på en Nokia-mobil.

Så snart man begynner å skrive noe i Superbar, listes det opp forslag til relevante treff. Det ser ut til at treffene er basert på Google Suggest. Man trenger ofte ikke skrive mange bokstavene før det man leter etter dukker opp på listen. Da ledes man enten direkte til den aktuelle siden, eller til relevante søkeresultater fra Google.

Siden mange mobiler har en skjermoppløsning som ikke er tilstrekkelig til å vise vanlige websider, har Skyfire selvfølgelig funksjonalitet som gjør det enkelt å zoome og panorere. Det skal være mulig å klikke på lenker allerede i den første visningen av websidene, uten at man må zoome seg nærmere innpå for å finne lenkene.

Skyfire har blitt testet av selskapet på en håndfull smarttelefoner. Dette er mobiler med Windows 5 eller 6 og med eller uten berøringsskjerm, samt modeller i Nokias E- og N-serier med Symbian S60, 3rd Edition. Men også andre mobiler med disse operativsystemene bør kunne fungere sammen med Skyfire.

Nettleseren er offisielt bare lansert i USA, Canada og Storbritannia, trolig fordi den kun er tilgjengelig på engelsk, men kan likevel lastes ned av alle fra denne siden.

Til toppen