FORBRUKERTEKNOLOGI

Skylagring med portal til alternativene

De som fordeler filer på alt fra Dropbox til Flickr loves én tjeneste med tilgang til alt.

Younited er både en egen lagringstjeneste i nettskyen, med finsk personvern og antivirus, og en portal til andre lagringstjenester i nettskyen.
Younited er både en egen lagringstjeneste i nettskyen, med finsk personvern og antivirus, og en portal til andre lagringstjenester i nettskyen. Bilde: Younited
8. okt. 2013 - 15:17

I april gjennomførte det finske IT-sikkerhetsselskapet F-Secure en undersøkelse om digital livsstil blant bredbåndsabonnenter i 15 land fordelt på Europa, USA, Latin Amerika, Australia og Malaysia. Undersøkelsen ble brukt til å prøve ut flere ideer, blant annet til en ny type tjeneste for fillagring i nettskyen.

I en pressemelding beskrives den kommende tjenesten Younited. På tjenestens nettsted lenkes til en blogg som beskriver hvordan Younited har vært i emning i to år.

Younited ser ut til å omfatte to ulike tjenester.

For det første dreier det seg om å kombinere F-Secures sikkerhetstjenester med eksport av nordisk personvern: Younited tilbyr både privatpersoner og bedrifter å lagre filer på trygge finske servere. Alle filer krypteres i transitt, og skannes for å avdekke mulig smitte fra ondsinnet kode. Tjenesten kan aksesseres fra enhver tenkelig klient.

For det andre gjorde livsstilundersøkelsen det klart at brukere for lengst har tatt i bruk en mengde tjenester for å lagre filer i nettskyen. Forhåndsantakelsen om at brukere kan tenkes å sette pris på en tjeneste som samtidig gir dem adgang til alle alternativene ble bekreftet. Listen over tjenestene som respondentene vil at en eventuell ny tjeneste gir dem tilgang til, starter med Facebook, YouTube, Google Drive, Dropbox, SkyDrive, og iCloud, og fortsetter med Picasa, LinkedIn, og Instagram.

59 prosent av respondentene oppgis å slutte opp om denne tanken, som altså utgjør en av de to grunnpilarene i Younited.

Markedsføringen på siden der man kan varsle sin interesse for Younited maner til avsky mot «store selskapers økosystemer» som prøver å binde deg til nettopp deres tjeneste.

– Vår hensikt er ikke å lage enda et skyprodukt der du lagrer alt du har… Vi vil skape noe som samler det hele og gir deg tilbake kontrollen over din digitale verden. Vi vil lage noe der ingenting noen gang går tapt, verken fotografi, sang eller video. Vi vil lage et sted der du kan organisere sakene dine uavhengig av hvor det kommer fra, og så dele det med dine nærmeste. Vi vil gi deg en kjapp, trygg og enkel brukeropplevelse. Vi vil tilby deg et sted der personvernet er garantert og det er det som er ditt forblir ditt. Vi sier NEI til myndigheters nysgjerrige blikk, og vi selger ikke informasjonen din til annonsører.

Tom Sjølie, kanalansvarlig for F-Secure i Norge, forsikrer i en e-post til digi.no at Younited vil komme både som forbrukerløsning og i en versjon for integrering i F-Secures forretningsprodukter.

Akkurat når Younited kommer, vites ikke. De som melder sin interesse forsikres bare at de vil bli varslet straks tjenesten er klar til test.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.