BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slakter Adobes nye vilkår

- De holder oss som gisler, sier proffbrukere av Photoshop.

Adobe har tidligere latt kunder med de tre siste versjonene av CS-pakken kjøpe opgradering rimeligere. Nå skal muligheten begrenses til de to siste versjonene, som i skrivende stund er CS 5 og CS 5.5.
Adobe har tidligere latt kunder med de tre siste versjonene av CS-pakken kjøpe opgradering rimeligere. Nå skal muligheten begrenses til de to siste versjonene, som i skrivende stund er CS 5 og CS 5.5.
22. nov. 2011 - 08:41

Adobe vil ikke lenger tilby oppgradering av Creative Suite-pakken til like mange kunder som tidligere. Når CS6 lanseres neste år, må du etter planen ha en av de to siste versjonene for å kvalifisere til lavere pris.

Det får brukerne av programvarepakken, som blant annet inneholder Photoshop, Illustrator, Acrobat, Flash, Indesign osv, til å rase.

- Dere tvinger oss til å kjøpe Creative Suite 5.5 for noen få måneder bare så vi skal kunne kjøpe Creative Suite 6 med rabatt når den kommer ut. Hvis ikke må vi betale full pris, som om vi var helt nye Adobe-kunder.

Det skriver Scott Kelby, som leder National Association of Photoshop Professionals (NAPP), en sluttbrukerforening med over 70.000 medlemmer i et åpent brev til selskapet.

Et sårt punkt i brevet er hvordan Adobe har ventet helt til slutten av CS 5.5 sin livssyklus før de bekjentgjorde de nye betingelsene.

De som ennå ikke har oppgradert til gjeldende versjon, har enten ikke råd, eller kan ikke forsvare oppgraderingen. Hvis ikke ville de allerede ha anskaffet CS 5 eller CS 5.5, mener Kelby.

- Ved å tvinge oss til å kjøpe noe vi ikke trenger nå, holder dere oss på en måte som gisler, bare så vi fortsatt skal ha muligheten til å kjøpe noe vi kanskje ønsker oss (CS 6) når denne kommer, uten å måtte kjøpe alt på nytt til full pris. Dere kjører tøft mot kundene deres – enten oppgrader to ganger ellers så er du ute av dansen. Dette er ikke det Adobe vi kjenner, skriver han.

Creative Suite-produktene er tilnærmet de facto-standard i grafisk bransje og pakken er høyt priset. Ikke minst her til lands, der selskapet forlanger godt over dobbelt så mye som i USA. Det er mange tusenlapper å spare på en oppgradering, og bekymringene om at færre skal få glede av denne muligheten kan ikke sies å være spesielt overraskende.

Scott Kelby ber Adobe om å venter med å innføre begrensningen i oppgraderingsregimet til etter CS6, slik at kundene som ønsker å henge med kan få mer tid til å forberede seg på de nye betingelsene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.