Slammer-ormen forsinker Microsofts satsing på Yukon

Ormen "SQL Slammer" tvang Microsoft til å prioritere bedre sikkerhet i SQL Server. Det snakkes ikke lenger om å få etterfølgeren Yukon klar innen nyttår.

Offisielt holder Microsoft fast på at den første beta-utgaven av Yukon vil komme innen utgangen av juni, men innrømmer at dette ikke nødvendigvis betyr at den vil gjøres tilgjengelig på den store TechEd-konferansen i Dallas i Texas som starter 1. juni, skriver CRN. Derimot snakkes det ikke lenger om at den endelige utgaven kan komme på markedet innen årsskiftet, som var Microsofts opprinnelige frist.

Yukon er et av Microsofts største utviklingsprosjekter noensinne, og regnes som et vesentlig produkt for å kunne konkurrere i det øvre sjiktet mot de etablerte bransjelederne IBM og Oracle. Likevel ble sikkerhetsproblemene i kjølvannet av ormen "SQL Slammer" så store, at Microsoft valgte å legge Yukon-utviklingen midlertidig på is, innrømmet Microsofts øverste SQL Server-ansvarlige Gordon Mangione i et intervju med CRN

    Les også:

Yukon står sentralt i Microsofts to viktigste strategier, henholdsvis .Net og basis for selv de største IT-systemene. Den nye databasen vil bli sterkt integrert mot operativsystemet, og vil preges av Microsoft nye prinsipielle innstilling til sikkerhet og skalerbarhet, der blant annet alle utgangsinnstillinger skal innrettes mot maksimal sikkerhet, i stedet for mot maksimal åpenhet slik tilfellet har vært hittil.

Yukon skal videre utstyres med støtte for XML, brukerdefinerte skjemaer, den kommende XML-baserte spørrestandarden Xquery, samt egenskaper innen rapportering og beslutningsstøtte. De sisten vil integreres med Yukon, men vil også kunne brukes mot andre databaser.

.Net-integreringen av Yukon innebærer blant annet at databasen vil støtte Common Language Runtime, i likhet med alle programmeringsspråkene i Microsofts utviklingsmiljø Visual Studio.Net, med de store fordelene det innebærer på utviklingssiden. Yukon-baserte applikasjoner vil dessuten dra fordel av integreringen av Intellisense, teknologien som gjør at applikasjonen gjetter seg til hvordan resten av feltet i et skjema skal fylles ut, med utgangspunkt i de første inntastede bokstavene.

Hvor alvorlig forsinkelsen blir for Microsoft, er uvisst. Selskapet har allerede nok av utfordringer i å sikre to andre nøkkelprodukter – Windows 2003 og Office 2003 – og Gartner har allerede anbefalt bedrifter å utsette planene de allerede måtte ha rundt Yukon.

;