Slår seg sammen mot Elkjøp

Komplett og MPX er de to største IT-nettbutikkene, men fusjonerer likevel under press fra Elkjøp.

Slår seg sammen mot Elkjøp

Komplett og Torp Computing Group, eier av nettbutikkene MPX og XD, går sammen. Fusjonen snur markedsbilde for salg av mye IT-produkter i Norge opp ned og skjerper konkurransen både for Elkjøp og en rekke mindre IT-butikker på nett, blant annet PS Data og Netshop.

På papiret er det Komplett som er det overtagende selskapet og det er det også hva angår verdier, men Komplett-sjef Eric Sandtrø påpeker at det er en fusjon.

Men Komplett-aksjonærene vil ha 79 prosent av aksjene i det fusjonerte selskapet. Det store spørsmålet er hvor mye superinvestor Stein Erik Hagen har presset på - for han er stor-aksjonær i begge selskapene gjennom sitt investeringsselskap Canica, hvilket tidligere har utløst spekulasjoner om en fusjon. Canica eier i dag 28,15 prosent av Komplett i dag.

En annen årsak til spekulasjonene er at Komplett og Torp-gruppen holder til vegg i vegg på Kullerød ved Torp Flyplass utenfor Sandefjord.

Bildet under viser Kullerød-området med E18 ute på venstre side. Bygget der blant annet Torp Computing holder til har rød ring, mens Komplett har grønn ring. På nord-siden av Komplett ligger den tredje store aktøren (blå ring), distributøren GNT (tidligere SMG).

- Komplett.no og MPX.no skal bestå som to separate og konkurrerende nettbutikker, forteller Sandtrø til digi.no. Begge gjør det bra og vi skal kjøre som før.

Sandtrø vil ikke kommentere spørsmål om det ikke hadde vært klokt å spesialisere MPX mer og koordinere lagerføring og flere aktiviteter.

- Det er først og fremst innkjøpsbetingelser som gjør at vi går sammen, vi må møte de store interasjonale som Elkjøp tettere, påpeker Sandtrø.

    Les også:

Elkjøp har de siste årene giret opp kraftig på salg av IT-varer og har satset mer på sin nettbutikk. Elkjøp er eid av den engelske Dixon-kjeden og er kjent for å presse leverandørene knallhardt på pris fordi de kjøper inn så enorme volumer.

Det store antall konkurrenter og giganter som Elkjøp, Expert og Lefdal gjør at Konkurransetilsynet neppe vil vurdere fusjonen.

- Vi har nok regnet på en fusjon i begge leire i flere år, så at det kommer nå er litt tilfeldig, forteller Sandtrø. Styrene har sagt ja til fusjonen, men det gjenstår å lage en full fusjonsplan og at generalforsamligene sier ja.

I tillegg til MPX består Torp av distributøren Itegra og en finanseringsarm for lån til IT-kundene. Det var i sin tid Itegra som overtok Cinet PC.

Det nye fusjonerte selskapet vil ha en børsverdi på rundt 2 milliarder kroner og omsette for rundt 5 milliarder i år.

Til sammenligning omsatte Elkjøp Norge for 3,9 milliarder kroner i fjor, men dette reflekterer ikke hele salget i kjeden, for rundt halvparten av butikkene er egne AS og franscise-eiere.

Les mer om: