OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Slik blir det nye terminalvinduet i Windows

Skal gjøre kommandolinjeopplevelsen mer attraktiv.

Det nye terminalvinduet som kommer til Windows 10, Windows Terminal.
Det nye terminalvinduet som kommer til Windows 10, Windows Terminal. Foto: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mai 2019 - 09:26

Som digi.no skrev i går (Digi ekstra), skal Microsoft i juni komme Windows Terminal, en ny applikasjon for å kjøre kommandolinjeskall og -verktøy som PowerShell, Command Prompt (Ledetekst), ulike Linux-distribusjoner gjennom Windows Subsystem for Linux (WSL) eller eksterne systemer via SSH.

Nå er flere detaljer klare. 

I utgangspunktet er jo ikke et terminalvindu særlig spennende eller sexy, selv om det kan ha høy nytteverdi. Men Microsoft gjør en god jobb med å framstille det som attraktivt i videoen nedenfor.

Lover mer funksjonalitet

Blant det som ennå ikke var kjent da vi skrev om Windows Terminal i går, er at det kun er en tidlig testutgave som kommer i juni. Endelig lansering av Windows Terminal 1.0 skal skje helt mot slutten av året. 

Windows Terminal skal distribueres via Windows Store. I utgangspunktet vil den dermed bli automatisk oppdatert. Microsoft lover at selskapet har planer om mye funksjonalitet som ikke kommer med i versjon 1.0. I tillegg er selskapet mottakelige for ønsker fra brukerne.

Faner og raskere tekst

A marketing video for a terminal. From Microsoft. How times change :)

YouTube-brukeren Alan Pope

Som nevnt i går kommer Windows Terminal med støtte for faner, noe som betyr at man for eksempel kan kjøre PowerShell i én fane og Ubuntu i en annen, uten å måtte åpne separate vinduer i Windows. 

Det vil også være mulig å kjøre Ledetekst, PowerShell, og så videre, direkte i dagens Windows-konsoll, dersom det er ønske eller behov for dette. Den skal ikke forsvinne i løpet av de nærmeste tiårene, i alle fall, opplyser Microsoft.

Terminalvinduet benytter dessuten en GPU-akselerert og DirectWrite/DirectX-basert motor for å gjengi tekst. Den skal kunne vise alle de vanlige teksttegnene, ideogrammene og symbolene som finnes i fontene på PC. I tillegg skal tekstgjengivelsen være mye raskere enn i dagens Windows-konsoll. 

Saken fortsetter under bildet.

Meny i Windows Terminal hvor brukerne kan velge mellom ulike kommandolinjeskall når en ny fane skal åpnes. <i>Foto: Microsoft</i>
Meny i Windows Terminal hvor brukerne kan velge mellom ulike kommandolinjeskall når en ny fane skal åpnes. Foto: Microsoft

JSON-basert konfigurasjon

Mange med erfaring fra Unix- og Linux-miljøer er vant til å gode muligheter til å kunne tilpasse terminalvinduet til egne ønsker og behov. Det skal også være mulig i Windows Terminal, hvor brukeren kan tilpasse i alle fall skrifttyper og -størrelser, farger, bakgrunnsegenskaper og transparensnivåer.

Microsoft har dessuten gjort noe som er litt uvanlig i Windows-sammenheng. Brukerinnstillingene for Windows Terminal lagres nemlig i en strukturert tekstfil, nærmere bestemt i JSON-format (JavaScript Object Notation), som skal være enkel både for mennesker og verktøy å redigere. 

Det skal være mulig å lage egne profiler for ulike verktøy og skall, noe som for eksempel kan gjøre det enklere i skille mellom en kommandolinje på den lokale maskinen og en tilsvarende kommandolinje på produksjonsserveren. 

Scott Hanselman hos Microsoft har skrevet et blogginnlegg hvor han presenterer noen av disse konfigurasjonsmulighetene. 

Åpen kildekode

Når vi skriver at den første testversjonen først kommer i juni, så betyr ikke det at det ikke er mulig å teste Windows Terminal allerede nå. Terminalvinduet utvikles som åpen kildekode med MIT-lisens, og alt er tilgjengelig på GitHub

Brukere som ønsker å bidra til prosjektet, eller som bare er interesserte i å teste Windows Terminal slik den er nå, kan klone kildekoden og bygge en kjørbar versjon av terminalvinduet på egenhånd.

Les om flere av nyhetene fra Build-konferansen: Microsoft med enormt mange produktnyheter under Build-konferansen (Digi ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.