Slik blir Jolla-mobilen

Gis ny funksjonalitet gjennom utskiftbare bakstykker.

Slik blir Jolla-mobilen
Jolla-mobilen skal leveres med ulike bakdeksler (The Other Half) og operativsystemet Sailfish. Bilde: Jolla

Finske Jolla avduket i går den første smartmobilen som skal leveres med selskapets MeeGo-baserte Sailfish OS. Detaljene er foreløpig ikke så mange, men det viktigste er nå klart.

Den første mobilen til Jolla ser ikke ut til å ha noen eget navn. Jolla nevner en rekke steder uttrykket «The Other Half», men dette dreier seg om de utskiftet bakdekselet til mobilen, som etter alt å dømme vil bli levert i flere farger. Mobilen ser ut til å kunne registrere hvilket deksel som er i bruk, for den skal justere programvarens fargevalg og automatisk åpne utvalgte applikasjoner basert på dette.

Mens som det opplyses i videoen nedenfor, kan dekslene også bli utstyrt med helt ny funksjonalitet eller inkludere egent innhold. Dette er noe tredjepartsleverandører oppfordres til å tilby.

Jolla skal begynne å levere mobilen i Europa mot slutten av året til 399 euro, inkludert mva, men den kan forhåndsbestilles allerede nå.

Mobilen leveres med en 4,5 tommers skjerm, tokjernet prosessor, støtte for 4G/LTE i visse land, 16 gigabyte intern lagringsplass, støtte for microSD-kort, 8 megapikslers autofokus-kamera og utskiftbart batteri.

Mobilens brukergrensesnitt kontrolleres ikke ved hjelp av fysiske knapper, men kun ved hjelp av fingerbevegelser.

Det er ikke enkelt å få fotfeste i dagens smartmobilmarked, som omtales som svært mettet, uten et stort utvalg av applikasjoner. Jolla-mobilen oppgis å være kompatibel med Android-applikasjoner. Det er ikke oppgitt nøyaktig hva dette innebærer, men siden Android-varemerket er oppgitt, bør det bety at applikasjonsstøtten vil være laget i henhold til Android Compatibility Program. Det kan også bety offisiell tilgang til Google Play Store.

Samtidig vil ikke Jolla-mobilen være enda en Android-mobil som det går tretten av på dusinet, men noe som i større grad skiller seg ut fra mengden. Kanskje smartmobilmarket er så modent nå at noen faktisk ønsker seg noe som er annerledes, uten å miste mulighetene ved det etablerte?

Jolla-mobilen viser en form for fliser eller kort på hjemmeskjermen.
Jolla-mobilen viser en form for fliser eller kort på hjemmeskjermen. Bilde: Jolla

Brukergrensesnittet til Sailfish OS ser ved første øyekast ut til å være noe inspirert av flisene til Windows Phone, men med helt andre fargevalg.

    Les også: