(Bilde: AP Photo/Evan Vucci)
EKSTRA

Slik brukte Trump-teamet data for å vinne

De nye presidentens valganalytikere fikk med seg uregelmessigheter som andre ikke så. Og det ble starten på virvelvinden som sendte Trump til Det hvite hus.

Ingen så hva som var i ferd med å skje. Ikke media, og i hvert fall ikke Hillary Clinton. Ikke engang dataforskerne til Donald Trump, som satt i hovedkvarteret sitt i San Antonio, 290 mil fra Trump Tower, klarte å forutsi dette utfallet. Men forskerne klarte å registrere uregelmessigheter – noe i likhet med fallende lufttrykk før en orkan – som andre ikke så. Og dette var starten på stormen som skulle sende Trump til Det hvite hus. 

Vi går noen uker tilbake, til 18. oktober. Trump-kampanjens interne valgsimulator «Battleground Optimizer Path to Victory», eller omtrent «Optimert slagplan for veien mot seier», viste at Trump hadde en 7,8 prosents sjanse for å vinne. Dette var på grunn av at hans egen modell viste at han lå etter i de fleste av statene som ville avgjøre valget, inkludert den viktige staten Florida – men bare med små marginer. Og i noen stater, som Virginia, ville de vinne, selv om ingen meningsmålinger var enige i det.

Tallene til Trump var helt annerledes, siden analytikerne hans – i likhet med Trump – så for seg en totalt annerledes velgermasse enn de andre meningsmålerne, og nesten alle i media: Eldre, hvitere, mer landlig og mer populistiske. Og mye sintere på hva de oppfatter som en overklasse og selvbestaltet elite. Og i de påfølgende ukene kanaliserte Trump dette sinnet med så bred pensel at det noen ganger virket som om han hadde gått helt av hengslene.

– En stemme til Hillary er en stemme for å overgi styringen til offentlig korrupsjon, bestikkelser og kameraderi som truer selve det konstitusjonelle systemet, sa Trump under et valgkampmøte i Arizona 29. oktober. – Det som gjør oss enestående, er at vi er en nasjon med lover, og at vi alle er like under disse lovene. Hillarys korrupsjon river ned prinsippet som nasjonen vår ble grunnlagt på.

Bli Ekstra-medlem og få tilgang til flere artikler hver uke

TU Total

Inkluderer TU Ekstra, Tek Ekstra og Digi Ekstra
20% rabatt på konferanser
Første måned gratis *
Månedlig
149,-
Årlig
1290,-
Prøv gratis

Digi Ekstra

Få fem eksklusive artikler hver uke.
Første måned gratis *
Månedlig
99,-
Årlig
850,-
Prøv gratis
* Gjelder for månedlig medlemskap
** Gjelder for årlig medlemskap
Vilkår og bruksbetingelser
30 - 50% rabatt for NITO- og Tekna-medlemmer

Ønsker du en pakkepris for alle ansatte? Ta kontakt

Allerede medlem?

Til toppen