(Bilde: AP Photo/Evan Vucci)
EKSTRA

Slik brukte Trump-teamet data for å vinne

De nye presidentens valganalytikere fikk med seg uregelmessigheter som andre ikke så. Og det ble starten på virvelvinden som sendte Trump til Det hvite hus.

  • Donald trump

Ingen så hva som var i ferd med å skje. Ikke media, og i hvert fall ikke Hillary Clinton. Ikke engang dataforskerne til Donald Trump, som satt i hovedkvarteret sitt i San Antonio, 290 mil fra Trump Tower, klarte å forutsi dette utfallet. Men forskerne klarte å registrere uregelmessigheter – noe i likhet med fallende lufttrykk før en orkan – som andre ikke så. Og dette var starten på stormen som skulle sende Trump til Det hvite hus. 

Vi går noen uker tilbake, til 18. oktober. Trump-kampanjens interne valgsimulator «Battleground Optimizer Path to Victory», eller omtrent «Optimert slagplan for veien mot seier», viste at Trump hadde en 7,8 prosents sjanse for å vinne. Dette var på grunn av at hans egen modell viste at han lå etter i de fleste av statene som ville avgjøre valget, inkludert den viktige staten Florida – men bare med små marginer. Og i noen stater, som Virginia, ville de vinne, selv om ingen meningsmålinger var enige i det.

Tallene til Trump var helt annerledes, siden analytikerne hans – i likhet med Trump – så for seg en totalt annerledes velgermasse enn de andre meningsmålerne, og nesten alle i media: Eldre, hvitere, mer landlig og mer populistiske. Og mye sintere på hva de oppfatter som en overklasse og selvbestaltet elite. Og i de påfølgende ukene kanaliserte Trump dette sinnet med så bred pensel at det noen ganger virket som om han hadde gått helt av hengslene.

– En stemme til Hillary er en stemme for å overgi styringen til offentlig korrupsjon, bestikkelser og kameraderi som truer selve det konstitusjonelle systemet, sa Trump under et valgkampmøte i Arizona 29. oktober. – Det som gjør oss enestående, er at vi er en nasjon med lover, og at vi alle er like under disse lovene. Hillarys korrupsjon river ned prinsippet som nasjonen vår ble grunnlagt på.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no og Digi.no hver uke.

Eksklusive artikler | Fordypning og innsikt | Rabatt på konferanser

månedlig

Kr 199
Kr 50 per uke
Prøv gratis
Første måned gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Spørsmål vedrørende abonnement? Kontakt oss på ekstra@digi.no

Allerede medlem?

Til toppen