BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik er supporttiden for Windows 10

Tett knyttet til maskinvarens «levetid».

Microsoft kommer til å tilby sikkerhetsoppdateringer til Windows 10 «i all evighet», så lenge maskinvaren man benytter, støtter dem.
Microsoft kommer til å tilby sikkerhetsoppdateringer til Windows 10 «i all evighet», så lenge maskinvaren man benytter, støtter dem. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juli 2015 - 10:55

Windows 10 leveres som en tjeneste som i all overskuelig framtid skal oppdateres kontinuerlig, ikke bare med feilfikser, men også med ny funksjonalitet. Likevel opplyser Microsoft på selskapets side for Windows-livssyklusen at selskapets (utvidede) støtte for Windows 10 løper ut den 14. oktober 2025, altså om drøyt ti år.

Riktignok opplyses det i den forbindelser at dette gjelder utgaven som er utgitt i juli i år, men det er uklart hva dette egentlig betyr. Digi.no har derfor bedt Microsoft Norge om en nærmere forklaring.

Du trenger ikke vente: Slik får du Windows 10 i dag 

Enhetsavhengig

– Kortversjonen er at Windows 10 vil fortsette å levere innovative funksjoner og sikkerhetsoppdateringer til enheter som konsumenter og bedrifter bruker, opptil 10 år, så lenge hardware-leverandørene (OEM-ene) fortsetter å støtte Windows 10 på den spesifikke enheten (PC-enn, nettbrettet eller telefonen), forteller Christian Almskog, Windows-sjef hos Microsoft Norge, i en e-post til digi.no, før han utdyper.

– Supporten for Windows 10 er, på linje med tidligere versjoner, satt til 10 år. Forskjellen nå er at tidsbegrensningen har å gjøre med PC-/tablet-/telefon-enhetenes «levetid», og ikke Windows 10 som operativsystem. Supportperioden for Windows 10-maskiner vil variere med enheten, siden vår evne å levere supportoppdateringer avhenger av maskinvaren og lengden på perioden hardware-fabrikanten velger å støtte sine enheter. Vi har forpliktet oss til å levere bransjeledende support og vedlikehold for våre kunder, i tett samarbeid med våre hardware-partnere, som for eksempel Dell, HP og Lenovo, forklarer Almskog.

Han forteller videre at alle oppdateringene er kumulative og at enheter ikke vil kunne motta Windows 10-oppdateringer dersom maskinvaren er inkompatibel med disse, mangler gjeldende drivere og/eller faller utenfor supportperioden til maskinvareleverandøren.

Kan Windows 10 hjelpe? Svalestup for salg av pc-er 

Sikkerhetsoppdateringer

Almskog understreker dog at dette ikke gjelder sikkerhetsoppdateringer. Dette vil Microsoft tilby så lenge enheten støtter dem, også utover ti år.

Windows-direktør i Microsoft Norge, Christian Almskog.
Windows-direktør i Microsoft Norge, Christian Almskog, forklarer her hva som er nytt med supportperioden til Windows 10. Bilde: Studio Vest
– Holder man maskinvaren sin oppdatert, for eksempel med å kjøpe ny pc hver 3. til 7. år – avhengig av leverandørens supportprogram, vil Windows 10 ha fornyet 10 års støtte på den nye PC-en, skriver Almskog.

– Med andre ord vil ha kontinuerlig Windows 10-support så lenge maskinvaren også er supportert av fabrikanten.

Når det gjelder datoene som er oppgitt på siden for Windows-livssyklusen, antar Almskog at disse vil bli flyttet utover i tid etter hvert som nye maskinvaregenerasjoner kommer på markedet.

Redusert risiko: Positivt at Windows får automatisk oppdatering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.