Slik kan hånd-PC-er yte mer og bruke mindre strøm

Nye plattformkontrollere fra MediaQ lover en drastisk reduksjon av strømforbruket i mobile apparater, samtidig som multimediaytelsen økes kraftig.

Den nye familien av plattformkontrollere, døpt MQ-11xx, integrerer grafikkakselerator, skjermgrensesnitt og USB-kontroller. Det foreløpig kraftigste medlemmet av familien, døpt MQ-1132, har dessuten et I2S-grensesnitt for stereolyd.

I forhold til arkitekturen som råder i dagens mobile apparatur, økes multimediaytelsen ved at spesialiserte kretser overtar håndteringen av grafikk og lyd. Strømforbruket senkes drastisk ved at ny programvare slår av komponenter som ikke behøver å være aktive. Også hovedprosessoren slås av når den ikke trengs. Ifølge MediaQ kan for eksempel en skjermoppdatering utføres med bare 35 milliwatt, mot opptil 200 milliwatt når for eksempel en hel Intel StrongArm-prosessor må innblandes i denne operasjonen. MediaQ har patentert strømsparingen sin under merket DynamiQ.

Strømforbruket reduseres også ved at internbussen har en bredde på 64 biter, og ved at minnet er konstruert for å kreve minimalt med energi. Hastigheten på internbussen skal kunne skaleres opp til 384 MB/s.

Kontrolleren er ellers tilrettelagt for trådløs tilkoping til annet utstyr gjennom Bluetooth, og har et 32 biters PCI-grensesnitt.

De nye kontrollerne er beregnet på apparater med skjermoppløsning på opptil 320 ganger 320 punkter med 65.000 farger. Leverandøren ser for seg at de brukes i alt fra apparater på størrelse med mobiltelefoner, til allsidige apparater med høyttalere og USB-utganger.

I tillegg til Intel StrongArm (SA-1110), kan MQ-11xx brukes sammen med tilsvarende prosessorer fra Hitachi, Motorola, NEC og Toshiba, og kjøres under operativsystemene Palm OS, Linux, Windows CE og Symbian EPOC32. Kontrollerne vil gjøres tilgjengelig for utstyrsprodusenter fra januar 2001.

Til toppen