BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik løser de utskrifts-gåten

Google vil la alle skrive ut, helt uten drivere.

16. apr. 2010 - 08:43

Nyheten om at Google utvikler et eget operativsystem slo ned som en bombe i juli i fjor.

Med Chrome OS forsøker nettgiganten å etablere seg på et helt nytt markedsområde, i første rekke som plattformen for enkle bærbare PC-er.

Kunngjøringen kom på et uvanlig tidlig tidspunkt i utviklingsløpet, og selv lenge før en beta-utgave var å oppdrive. Det er ventet en ferdig utgivelse i løpet av 2010.

Målet med Chrome OS er å skrelle vekk mest mulig av lokalt installert programvare og drivere. Tilnærmingen er svært minimal, og i praksis er operativsystemet lite mer enn en nettleser. Alle applikasjonene er nettbaserte.

Et av de virkelig store spørsmålene har derfor vært hvordan Google har tenkt å løse utfordringen med utskrifter.

Dette har Google lovet å løse, og torsdag denne uken tok selskapet bladet fra munnen og la frem planen. Løsningen involverer ikke uventet nettskyen («cloud computing»), det vil si tjenester levert over internett.

Prosjektet har fått navnet Google Cloud Print. Den ambisiøse planen er å understøtte alle programmer fra både desktop, web og mobil.

Helt uten behov for lokalt installert programvare eller drivere.

- Tjenesten skal la enhver applikasjon, fra en hvilken som helst nettbasert enhet, skrive ut dokumenter og innhold til alle printere. Det opplyser Google i et blogginnlegg.

Det gjenstår ennå arbeid før tjenesten er klar til utprøving, men Google har lagt frem dokumentasjon om prosjektet på denne nettsiden.

Her fremgår det at Cloud Print får egne programmeringsgrensesnitt (API-er), som både skal kunne motta utskrifter og gi status for utskriftsjobben.

Google ser for seg to ulike løsninger for hvordan tjenesten skal kommunisere med skrivere. På lengre sikt håper de å få skriverprodusentene med på åpne standarder for nettsky-baserte utskrifter.

For å støtte eksisterende maskinvare planlegger Google å utgi programvare som vil fungere som en bro eller proxy mellom skrivere og Cloud Print.

Dette skal støtte både Windows (XP SP2 og nyere), Intel-basert Mac OS X (10.5 og nyere) samt Linux. Proxy-koden skal også være del av Chrome OS.

Google håper andre vil bygge slik støtte inn i andre produkter, blant annet rutere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.