ANALYSER

Slik påvirker it samfunnsutviklingen

Fire framtidsbilder for hva it betyr for Norge i framtiden.

8. apr. 2009 - 09:53

På et seminar i regi av Abelia, Econ Pöyry og Fafo ble rapporten «Det norske IKT samfunnet – scenarier mot 2025» nylig lansert. I rapporten drøftes sammenhengen mellom ikt og samfunnsendring.

Rapporten drøfter ikke neste generasjon it- løsninger, men ser på sammenhengen mellom ikt og samfunnsendring, de politiske utfordringene og betingelsene for framtidens sosiale organisering.

Er Norge en taper eller en vinner i det globale ikt-samfunnet? Vi har ingen stor produksjon av it-produkter, men rapporten viser at vi er langt framme i anvendelse av it på alle samfunnsområder: I hverdagsliv, i næringsliv og i offentlig sektor.

Hvordan utnytte denne posisjonen? Hva er utfordringene?

Forfatternes hovedbudskap er at ikt er blitt en grunnleggende infrastruktur i samfunnet på lik linje med elektrisitet.

It-infrastrukturen er transformerende i den forstand at den også endrer andre teknologier. Utfordringene er hvordan anvendelsessamfunnet skal utvikles videre, hvordan vi kan utforme en politikk for integrasjonssamfunnet, for morgendagens infrastruktur og for en bedre sosial organisering.

Abelia-sjef Paul Chaffey har evaluert de politiske partiene og deres løfter foran valget til høsten. Han mener resultatene på ikt og offentlig sektor er nedslående. Et paradoks er for eksempel at flere er opptatt av digitalisering av arkivmaterialet, men de omtaler ikke de gevinstene som økt elektronisk samhandling i helsesektoren kan gi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.