BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik skal AMD utfordre Intel

Prosessoren «Magny-Cours» er bare noe av det AMD planlegger for de neste to årene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. nov. 2009 - 13:25

AMD presenterte selskapets veikart for 2010 og 2011 under en analytikermøte i går-

- I 2010 planlegger vi å utvide vår klare ledelse på grafikksiden, og å utvide kraftmomentet vårt med nye server- og klientplattformer som er designet for å levere overlegen ytelse innenfor de sentrale arbeidsbyrdene til sluttbrukere. Og i 2011, planlegger vi å lede an i en ny æra med databehandling med våre første AMD Fusion-produkter, lover toppsjef i AMD, Dirk Meyer.

AMDs Fusion-produkter vil integrere CPU-en og GPU-en i en felles brikke.

I år har selskapet flyttet produksjonen over i selskapet Globalfoundries, som AMD er deleier av. Det har også lansert verdens det som skal være de kraftigste grafikkprosessorene på markedet, ATI Radeon HD 5800-familien. På CPU-siden har høydepunktene vært lanseringen av Phenom II-prosessoren og Opteron-prosessorer med seks kjerner.

En uttalt målsetning fra AMD er å forbedre både regnekraften og batteritiden til selskapet plattformer for bærbare pc-er med minst 25 prosent i 2010.

Veilkart for AMDs notebook-plattform. <i>Bilde: AMD</i>
Veilkart for AMDs notebook-plattform. Bilde: AMD

Dette skal blant annet gjøres med en plattform for bærbare pc-er som har kodenavnet «Danube». Med denne skal AMD for første gang tilby firekjernede prosessorer designet for bærbare maskiner. Det ventes at Danube-baserte maskiner vil kunne oppnå en maksimal batteritid på minst sju timer.

Ved siden av Danube, skal AMD tilby plattformen «Nile», som er designet for ultratynne bærbare pc-er. Også denne plattformen skal kunne levere en maksimal batteritid på minst sju timer.

Veikart for AMDs serverplattform <i>Bilde: AMD</i>
Veikart for AMDs serverplattform Bilde: AMD

På serversiden kommer AMD med plattformene «San Marino» og «Maranello». Begge er basert på DDR3-minne. Maranello vil bestå av prosessorene som har kodenavnet «Magny-Cours». Disse skal ha åtte eller tolv kjerner og skal gi Opteron-familien en solid sprang framover når det gjelder ytelse per watt-forholdet.

Detaljer om AMDs kommende Opteron 6000-serie <i>Bilde: AMD</i>
Detaljer om AMDs kommende Opteron 6000-serie Bilde: AMD

San Marino-plattformen skal være rettet mot markedssegmentene web og nettsky. Det fokuseres her på mest mulig ytelse i forhold til effektforbruk og pris.

Veikart for AMDs Desktop-plattform <i>Bilde: AMD</i>
Veikart for AMDs Desktop-plattform Bilde: AMD

«Leo» er kodenavnet på AMDs nestegenerasjons entusiastplattform. Den skal inkludere verdens første desktop-prosessor med seks kjerner, «Thuban», og svært høy grafikkytelse.

I 2011 kommer AMD med to helt nye x86-baserte kjerner, «Bulldozer» og «Bobcat».

Bulldozer er basert på en helt ny arkitektur og vil være rettet mot massemarkedet for både servere, stasjonære pc-er og bærbare pc-er. Den skal ifølge AMD ta i bruk en helt ny tilnærming til flertrådet regneytelse og skal kunne lenkes til grafikkprosessorer (GPU) i en felles brikke som AMD kaller Accelerated Processing Unit (APU). Dette blir altså virkeliggjøringen av AMDs Fusion-strategi.

AMD Bulldozer <i>Bilde: AMD</i>
AMD Bulldozer Bilde: AMD

Bobcat skal på sin side være beregnet for markedet med svært tynne, laveffekts bærbare pc-er. Den skal bestå av ekstremt små og svært fleksible CPU-kjerner som enkelt skal kunne skaleres opp og kombineres med andre typer prosessorer i APU-konfigurasjoner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
AMD Bobcat <i>Bilde: AMD</i>
AMD Bobcat Bilde: AMD

Det første APU-produktet fra AMD kommer i 2011, men skal ikke være basert på verken Bulldozer eller Bobcat. Det har kodenavnet «Llano» og vil være designet for bruk i vanlige, bærbare pc-er. Det loves svært høy ytelse i forhold til strømforbruket.

Den første plattformen som baseres på de kommende kjernene, er «Brazos». Denne vil ha en Bobcat-basert APU som kalles «Ontario» og designes for å ha et lavt effektbehov.

Zambezi skal derimot være en prosessor for stasjonære entusiastmaskiner. Den tar i bruk opptil åtte eksemplarer av Bulldozer-kjernen.

Testeksemplarer av kommende Fusion-produkter basert på 32 nanometers prosessteknologi skal gjøres tilgjengelig for AMDs kunder allerede i 2010.

Veikart for Globalfoundries&#039; introduksjon av nye prosessteknologier. <i>Bilde: Globalfoundries</i>
Veikart for Globalfoundries' introduksjon av nye prosessteknologier. Bilde: Globalfoundries
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.