Slik skal Apple forske på helsen

Nytt initiativ rulles ut snart.

Slik skal Apple forske på helsen
Appene som blir en del av ResearchKit. Bilde: Apple

Sett bort fra smartklokke og nye MacBooks, brukte Apple tiden på gårsdagens pressekonferanse til å vise frem et åpent programrammeverk som skal la leger og forskere samle inn helsedata fra iPhone-brukere. 

Rammeverket kalles for ResearchKit, og det skal spille sammen med HealthKit som allerede finnes i iOS 8. 

Meningen er at brukere (som selvsagt selv velger å være en del av programmet) skal bidra med data om helsen sin som skal brukes i ytterligere forskning. Apper som er en del av Research Kit får tilgang til informasjon som iPhone samler inn både for seg selv og sammen med relevant tilleggsutstyr. 

Rammeverket bruker også funksjoner som akselerasjonsmåler, GPS, mikrofon og gyroskop i telefonen for å samle inn data.

Applikasjoner på vei

Det kommer flere apper som er en del av Research Kit. En app som skal la forskerne studere Parkinsons-sykdom gjør det mulig å spore syndromene ved at brukerne utfører visse aktiviteter med telefonen, for eksempel trykker på skjermen i en bestemt hastighet.

Det kommer en app for astmatikere som sporer symptomsmønstre og tilrettelegger opplæring og selvovervåkning for pasienter. 

En annen app måler brukernes aktivitetsnivå og livsstilsfaktorer for å forske på hjerte- og karsykommer. 

Det kommer også apper som bidrar til forskning på brystkreft, der det også brukes iPhone-sensorer og forskningsdata, og apper som skal vise brukerne hvordan kosthold, livsstil og medisinbruk påvirker nivået på blodsukker. 

Apple påpeker selvsagt at alle som bruker ResearchKit-apper vil ha full kontroll for hva slags data som samles inn og brukes. 

Hele rammeverket skal slippes som åpen kildekode neste måned, slik at alle interesserte vil kunne lage applikasjoner. 

Bruken av ResearchKit krever iPhone 5 eller nyere (og nyeste modell av iPod Touch), skriver Apple i pressemeldingen.