BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik skal Firefox gjøres mer stabil

Separasjon og isolasjon skal gi bedre sikkerhet og ytelse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mai 2009 - 15:53

Både Google og Microsoft har i sine nyeste nettlesere sørger for å skille kjøringen av selve brukergrensesnittet fra kjøringen av fanene. Dette skal blant annet sikre at innhold som får en faneprosess til å krasje, ikke drar med seg hele nettleseren eller får denne til å henge.

Denne tilnærmingen har stort sett blitt godt mottatt, og nå har Mozilla kunngjort at det arbeides med å implementere noe av det samme i Firefox og andre Mozilla-produkter.

I en wikiartikkel skriver den Mozilla-ansatte koordinatoren for prosjektet, Benjamin Smedberg, at Mozilla-plattformen vil ta i bruk separate prosessrer for å vise webinnhold og brukergrensesnittet til nettleseren.

I første omgang skal dette føre til bedre ytelse og svartider for selve brukergrensesnittet. Ytelsen skal forbedres, spesielt på maskiner med flere kjerner. Dessuten skal stabiliteten forbedres i tilfeller krasj forårsaket av innhold eller innhold som tar lang tid å presentere.

På lenger sikt håper man også på å kunne bedre sikkerheten ved å kjøre innholdsprosessen i et modus som er beskyttet eller isolert, en form for sandboxing.

Utviklerne skal etter hvert også se på hvordan innhold skal fordeles på flere prosesser, for eksempel én prosess per fane, per fanegruppe eller per domene.

Prosjektet er delt inn i fire faser, hvor det ikke er satt noen dato på de to siste. Etter en kvalifisert gjetning er datoen 1. november oppgitt for fase 2. På det tidspunktet skal man ha testversjonen med hele brukergrensesnittet og som kan gjennomføre de fleste tester.

Det er derfor tvilsomt at dette er funksjonalitet som vil komme i det som foreløpig kalles Firefox 3.6, og som etter planen skal lanseres i begynnelsen av 2010.

Mer om temaet finnes i denne debattråden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.