Slik skal Microsoft få flere til å oppgradere til Windows 10

Oppgraderingstakten har trolig sunket ytterligere.

Slik skal Microsoft få flere til å oppgradere til Windows 10
Microsoft vil at flere skal oppgradere til Windows 10. Mange har gjort det allerede, men takten ser ut til å ha gått kraftig ned. Bilde: Robert Galbraith / Reuters

Mange brukere av Windows 7 og Windows 8.1 som vil sannsynligvis oppleve at oppgraderingen til Windows 10 vil starte av seg selv en gang tidlig på nyåret.

Automatisk

Det er Microsofts operativsystemsjef, Terry Myerson, som antyder dette i et blogginnlegg i forrige uke, som ifølge tittelen handler om å gjøre det enklere å oppgradere til Windows 10.

Men egentlig forteller blogginnlegget at det vil bli mer krevende å unngå Microsofts påminnelser og press for å få brukerne av eldre Windows-utgaver til å oppgradere.

Det som vil skje tidlig i 2016, er at oppdateringen som får oppgraderingen til Windows 10 til å starte, gjøres om til en anbefalt oppdatering.

Det vil si at den vil at den hos mange brukere vil bli installert automatisk, med mindre den enkelte bruker har skrudd av automatisk installasjon av anbefalte oppdatering i Windows Update.

Det betyr deretter at også oppgraderingen til Windows 10 vil starte automatisk, uavhengig om brukeren ønsker dette eller ikke.

Det vil være enkelt å skru av oppgraderingsprosessen, og prosessen fullføres ikke uten godkjennelse fra brukeren. Så det er ingen direkte fare for at Windows 10 installeres på maskinene til brukere som av en eller annen grunn ikke ønsker oppgraderingen.

Faren er derimot at mange vil oppfatte dette og tidligere oppgraderingsvarsler fra Microsoft som masing. For det uansett ikke spesielt vanskelig å oppgradere til Windows 10.

Det er mange gode grunner til å oppgradere til Windows 10 fra en eldre Windows-utgave. Men det kan også være vesentlige grunner til ikke at enkelte brukere ikke ønsker å gjøre det.

Rekorder: Troen på Microsoft er tilbake 

Milliard-målet

Microsoft har som mål at det skal finnes én milliard enheter med Windows 10 globalt innen to til tre år. Det vil si, dette var målet Myerson presenterte under Microsofts Build-konferanse i slutten av april. Det er snart et halvt år siden.

Noe senere skrev Myerson at målet var å oppgradere en milliard enheter, men det ble ikke gitt noen tidsramme for dette.

Det offisielle tallet for antallet Windows 10-installasjoner er 110 millioner. Dette ble offentliggjort da Windows 10 hadde vært tilgjengelig i drøyt to måneder. Men uoffisielle tall tyder på at antallet ikke hadde økt med mer enn 10 millioner den siste måneden.

Med en slik takt vil det ta mer enn sju år før det finnes en milliard Windows 10-enheter.

Men det er ikke bare pc-er som skal oppgraderes til Windows 10. Microsoft skal snart begynne å rulle ut Windows 10-oppgraderinger til selskapets smartmobiler og Xbox One-enheter. Dette vil få fart på oppgraderingstallene igjen, i alle fall i en periode.

Myerson forteller for øvrig også, i blogginnlegget, at verktøyet Media Creation Tool skal få utvidet funksjonalitet, og at det skal gjøres enklere for å brukere med piratutgaver av Windows å oppgradere til en legitim utgave av Windows 10.

Etter én måned: – Minst 75 millioner bruker Windows 10