Slik skal Windows 10 rulles ut

Ikke regn med at du får oppgradert i juli.

Slik skal Windows 10 rulles ut
Slik vil Windows 7 se ut når en oppgradering til Windows 10 er klar. Bilde: Microsoft

Microsofts operativsystemsjef, Terry Myerson, kom i går med en oppdatering om hvordan Microsoft forbereder seg på å sende ut Windows 10-oppgraderinger til det selskapet mener vil være én milliard enheter.

Foreløpig er det nok langt fra én milliard Windows-brukere som har takket ja til oppdateringen – for Myerson skriver bare at det dreier seg om millioner av reservasjoner. Men man har fortsatt mer et år på seg til å takke ja til tilbudet, så noen hast er det åpenbart ikke for alle.

Mens de fleste tidligere har oppgradert til en ny Windows-utgave nå de har kjøpt seg en nye pc, eventuelt kjøpt seg en separat Windows-oppgradering på egenhånd, vil alle med Windows 7 eller nyere, samt Windows 7 eller nyere på pc-en, kunne oppgradere til den nyeste versjonen temmelig kort tid etter lanseringen.

Leste du denne? Gjør nytt forsøkt på å forklare gratis Windows 10

OEM-ene først

Microsoft skal i løpet av de nærmeste ukene sende ut offisielle Windows 10-utgaver til pc-leverandører. Kort tid etter vil oppgraderingspakker gjøres tilgjengelige for forhandlere, slik at disse kan hjelpe kunder som kjøre Windows 8.1-baserte enheter med å oppgradere disse til Windows 10.

For alle som allerede har en Windows 7- eller Windows 8.1-enhet, vil oppdateringen skje via nettet. Men trolig vil de fleste måtte vente litt før de får den. For selv om lanseringen skjer den 29. juli, er det det kanskje ikke praktisk mulig for Microsoft å sende ut mange millioner Windows 10-oppdateringer – hver på flere gigabyte – i løpet av timer eller til og med dager.

Antagelig er det ikke ønskelig heller.

Blir integrert: Derfor blir det ingen universell Skype-app 

Bølger

Utrullingen vil skje i stadig større bølger, men i første omgang er det bare dem som har deltatt i Windows Insider-programmet som vil kunne oppgradere systemet til den offisielle utgaven av Windows 10. Microsoft skal daglig evaluere erfaringene med dette og gradvis gjøre oppgraderingen tilgjengelig for flere.

Men hvor lang tid det vil ta før det ikke lenger kommer til å være noen ventetid, er ukjent. Brukere som allerede har blitt invitert til å reservere Windows 10-oppdateringen, og som har takket ja til dette, vil etter tur få beskjed gjennom det samme verktøyet som man mottatt invitasjonen. Dette vises som et hvitt Windows-flagg i «systemskuffen», vanligvis til høyre på oppgavelinjen.

Hvordan dette kan se ut, vises i bildet øverst i saken.

Greit å vite: Dette mister du med Windows 10 

Versjonene

Kunder med volumlisens vil kunne oppgradere til Windows 10 Enterprise eller Education fra og med den 1. august. Dette vil kunne gjøre fra Volume Licensing Service Center. Det er andre betingelser for denne oppgraderingen enn det som gjelder for vanlige Windows-brukere.

Microsoft har forøvrig kommet med en oversikt over hva som er de viktigste forskjellene mellom de fire versjonene av Windows 10 for pc-er, Intel-baserte nettbrett og hybrider, altså Home, Pro, Enterprise og Education.

Den grunnleggende funksjonaliteten er felles for alle versjoner. Det er den funksjonaliteten som er beregnet for virksomheter, som utgjør forskjellene. En del av dette finner man igjen også i noen av dagens Windows-versjoner, for eksempel at BitLocker og innmelding i domener ikke støttes av Home-utgaven.

For eksempel er det bare Enterprise-utgaven som støtter oppdateringstakten «Long Term Servicing Branch». Visse nye sikkerhetsverktøy, som Creditial Guard og Device Guard, støttes bare av Enterprise- og Education-utgavene.

Enterprise Data Protection vil bli støttet av alle bortsett fra Home, men dette er funksjonalitet som ikke er klart den 29. juli. Myersons kollega, Jim Alkove, har tidligere omtalt både oppdateringsrutinene og den nye sikkerhetsfunksjonaliteten i dette blogginnlegget.

Det er også en hel del funksjonalitet knyttet til administrasjon som ikke tilbys i alle Windows 10-utgavene.

Windows 10 skal også gjøre tilgjengelig for smarttelefoner, Xbox og HoloLens. Men Myerson nevner i liten grad disse enhetene i gårsdagens kunngjøring. Det er derfor usikkert nøyaktig når Windows 10 vil bli tilgjengelig for disse enhetene.

Les også: Tror Windows 10 vil bremse pc-salget 

Nye testutgaver

Microsoft har denne uken kommet med intet mindre enn tre nye testutgaver til Windows Insider-medlemmer som er med i «fast ring»-ordningen. Den nyeste er Build 10162, som ble gjort tilgjengelig i går.

Denne utgaven blir ansett som en kandidatversjon og kan bli den offisielle RTM-utgaven (Release To Manufacturing) dersom det ikke blir funnet nye og alvorlige feil.

Trolig vil denne utgaven også gjøres tilgjengelig for Inside-medlemmene som foretrekker «slow ring», men først i neste uke og da sammen med ISO-filer.

Kan skje daglig: Slutt på «Patch Tuesday»