KARRIERE

Slik tidoblet han Microsoft i Russland

Birger Steen tar med seg oppskriften til sin nye toppjobb i Redmond, USA.

Birger Steen har gjort kometkarriere i Microsoft.
Birger Steen har gjort kometkarriere i Microsoft. Bilde: sselskapet
19. mai 2009 - 08:46

Birger Steen har gjort kometkarriere i verdens største programvareselskap. Etter to år som Microsoft-sjef i Norge fikk han ansvaret for selskapets russiske virksomhet.

Fire år senere er det klart for nok et nivåskifte. Steen trer nå inn i selskapets toppdivisjon, og hentes til hovedkontoret i Redmond, ved Seattle på den amerikanske vestkysten.

Microsoft har nær tidoblet omsetning og resultat under hans ledelse i Russland. Hvordan gikk det til, hva er hemmeligheten?

- Vi har satset på å bygge det beste teamet, med ganske «norske» ledelsesprinsipper. Strategien vår har vært langsiktig og fokusert på lønnsom vekst, ekspansjon i alle Russlands 11 tidssoner, konstruktivt samarbeide med russiske myndigheter på alle plan og på investeringer i å utvikle russiske IT-bedrifter til sterke partnere.

Formålet var hele tiden å «gjøre Russland viktigere for Microsoft, og Microsoft mye viktigere for Russland», sier han.

- Det at vi har ønsket å investere tilbake i det lokale markedet og ikke bare ta ut fortjeneste er noe både ansatte, partnere, kunder og myndigheter har sett positivt på.

Samtidig forteller Steen om et land med en rask velstandsutvikling. Prisen på arbeidskraft har økt kraftig de siste årene. Det har gjort russiske forbrukere klare for å betale for programvare, og bedrifter mye mer interessert i produktivitetsforbedringer.

IT-toppen får nå ansvaret for salg og markedsføring til små- og mellomstore bedrifter (SMB) globalt, samt for alle Microsofts distributører.

- Hvorfor fikk nettopp du tilbudet?

- Det tror jeg nesten du må spørre noen andre om. Men vi har bygd opp sterkt team og en en solid virksomhet i Russland, blant annet gjennom sterk satsning på partnere og på utvikling av ny virksomhet også utenfor Moskva og St. Petersburg. Læringene fra denne satsningen nyttigjøres i dag i mange andre land.

- Hvilke er de største utfordringene du står ovenfor i den nye jobben?

- SMB-er er underinvestert i IT, og underbetjent av IT-bransjen som helhet. Samtidig er det nye, små virksomheter som skal skape ny vekst når verdensøkonomien begynner å bevege seg fremover igjen. Dette er et paradoks, men også en stor mulighet for å skape lønnsom virksomhet og vekst.

Mange norske Microsoft-topper

Fast-sjef Bjørn Olstad leder Microsoft søkesatsing. Steen blir svært sentral i et av programvaregigantens viktigste avdelinger. Flere andre nordmenn har rykket oppover i Microsoft-systemet de siste årene.

Birger Steen har gjort kometkarriere i Microsoft. (Foto: selskapet) <i>Bilde: selskapet</i>
Birger Steen har gjort kometkarriere i Microsoft. (Foto: selskapet) Bilde: selskapet

- Hva er det som gjør at lilleputtlandet Norge får frem så mange med innflytelse i verdens største programvareselskap?

- I Bjørns tilfelle – og i mange av de andre, så som Brynjar Skauvik i Istanbul og Johan Anstensrud her i Moskva – er det snakk om fantastisk flinke mennesker. Og at Microsoft i Norge har trukket til seg så gode folk er dels et resultat av satsning på talentutvikling over mange år, og nå tenker jeg både på Fast og på den øvrige Microsoft Norge-organisasjonen. Jeg tror ikke det er tilfeldig at begge disse to firmaene har vært kåret til de aller beste arbeidsplassene i Norge.

- Hva kan du videreføre av det du lærte i Russland i den nye stillingen?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Viktigheten av å være nær kunden, også i store og langstrakte land som Russland, både med egne folk, og kanskje enda viktigere – gjennom utvikling av en sterk partnerkanal. Et globalt perspektiv – det er jo ikke alle som jobber i amerikanske selskaper som har det i utgangspunktet.

Steens nye overodnede, og eneste nivå mellom nordmannen og den helt øverste toppledelsen heter Eduardo Rosini. Han er øverste ansvarlig for to av Microsofts fire kundesegmenter, SMB og «corporate», samt alle partnere globalt.

- Eduardo har hatt mange oppgaver i Microsoft, blant annet som landssjef for Argentina og ansvarlig for Asia, forteller Steen.

Digi.no får tak i den ferske Microsoft-toppen mens han er på vei til Seattle via Paris. Hva er planene for denne turen?

- Denne gangen skal jeg på ledermøte i den nye avdelingen min, så på et tredagers lederkurs. Deretter skal jeg finne en skole til datteren min på syv år. De to eldste barna er allerede plassert, så nå er vi snart flytteklare.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.