JUSS OG SAMFUNN

Slik vil Firefox sperre nettsporing

- Brukerne må få bedre kontroll med overvåkningen, sier Mozilla.

Slik ser de for seg at annonsesporingen kan bli blokkert i Firefox.
Slik ser de for seg at annonsesporingen kan bli blokkert i Firefox. Bilde: Mozilla
24. jan. 2011 - 11:20

Mozilla planlegger å innføre et nytt verktøy som skal hjelpe brukerne å unngå kartlegging når de surfer på internett.

Problemstillingen er på ingen måte ny, men blir stadig mer aktuell i takt med utbredelsen til digre annonsenettverk som sporer folks nettvaner.

Utgiveren av nettleseren Firefox sier de nå ønsker å tilby brukerne bedre kontroll med slik overvåkning.

- Vi foreslår en «do not track»-funksjon der brukerens ønske om å ikke bli sporet av tredjepart overføres som del av header-informasjonen ved hvert klikk eller sidevisning i nettleseren, sier personvernansvarlig Alex Fowler i et blogginnlegg søndag.

Dette er en mer hensiktsmessig og universell metode enn å sperre informasjonskapsler eller å ta i bruk svartelister, oppgir han.

Kunngjøringen er i tråd med kraftige signaler fra USAs konkurransetilsyn, FTC (Federal Trade Commission). I forrige måned la FTC frem en rapport der de tok til orde for utviklingen av en mekanisme i nettlesere som gjør det mulig å stoppe sporingen.

Men, og det er et stort men her: Forslaget fra Mozilla innebærer at annonsenettverk og annonsører må samarbeide med nettleserprodusentene og nettsteder for at dette skal fungere.

Mozilla erkjenner at dette er en «høna og egget»-problemstilling. De tar nå første skritt, ved å foreslå at funksjonen blir del av Firefox. Det går ikke frem om de planlegger en innføring allerede i kommende versjon 4.0.

Samtidig ber de resten av bransjen om å delta i arbeidet med å standardisere sperrefunksjonen.

Slik ser de for seg at annonsesporingen kan bli blokkert i Firefox. <i>Bilde: Mozilla</i>
Slik ser de for seg at annonsesporingen kan bli blokkert i Firefox. Bilde: Mozilla

De tekniske detaljene i forslaget er lagt frem som spesifikasjoner i to innlegg i Mozillas feilrapporteringssystem (Bugzilla). Mozilla har også opprettet en egen spørsmål- og svarside for initiativet.

Her går det også frem at personvernfunksjonen skal være frivillig å bruke, og heller ikke forvalgt i Firefox. Følgelig må brukeren selv gå inn i nettleserens innstillinger å velge en avkrysningsboks for dette.

- Det er viktig for oss å formidle at dette bare er et første skritt av flere, og at forslaget ikke representerer en fullverdig løsning, skriver Alex Fowler.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.