Slo ut «datasenter» med kraftige mikrobølger

Vellykket test med nytt våpen.

Slo ut «datasenter» med kraftige mikrobølger
Boeings CHAMP-missil kan rette en skur med kraftige mikrobølger mot flere mål under hver flyvning. Bilde: Boeing

Skadevare som Stuxnet og Flame tyder på at det å kunne slå ut fiendens infrastruktur, uten å bruke sprengvåpen, er stadig viktigere for flere militærmakter.

I går kunngjorde amerikanske Boeing at Boeing Phantom Works, U.S. Air Force Research Laboratory (AFRL) Directed Energy Directorate og Raytheon Ktech har gjennomført den første vellykkede testen med en fullt utstyrt missil som kan slå ut elektronikk ved hjelp av kraftige mikrobølger (HPM – High-Power Microwave).

Missilprosjektet kalles for CHAMP (Counter-electronics High-powered Advanced Missile Project) og presenteres som et våpen som kanskje kan endre moderne krigføring, ved at det kan slå ut elektroniske mål, uten å gjøre utilsiktede skader på mennesker og strukturer.

Testen ble gjennomført den 16. oktober ved et testområdet nær Hill Air Force Base i Western Utah Desert. Inne i en toetasjes bygning var det rekker med pc-er og elektronisk utstyr. CHAMP-missilet, som minner mye om et kryssermissil, fløy over bygningen og utløste da en skur med kraftige mikrobølger. På noen sekunder ble alt det elektroniske utstyret slått ut, inkludert kameraet som ble brukt til å overvåke hendelsen.

I alt ble sju ulike mål truffet av strålingen fra CHAMP-missilet i løpet av en time.

– I nær framtid kan denne teknologien kanskje brukes til å gjøre fiendens elektronikk og datasystemer ubrukelige allerede før de første troppene eller luftfartøyene kommer, sier Keith Coleman, programsjef for CHAMP ved Boeing Phantom Works.

– I dag har vi gjort science fiction til et vitenskapelig faktum, sier Coleman.

Boeing fikk kontrakten på å lage våpenet i 2009. Programmet har et budsjett på 38 millioner dollar.

    Les også: