AVTALER & KONTRAKTER

Sluker NextGenTel

Betaler mer enn de selv er verd. Svenskene fikk milliardtap.

Telio, her ved toppsjef Eirik Lunde, kjøper opp NextGenTel for rett over seks hundre millioner kroner. Selgeren er svenske TeliaSonera, som betalte nesten 2 milliarder for selskapet i 2006.
Telio, her ved toppsjef Eirik Lunde, kjøper opp NextGenTel for rett over seks hundre millioner kroner. Selgeren er svenske TeliaSonera, som betalte nesten 2 milliarder for selskapet i 2006. Bilde: Telio
20. des. 2012 - 08:08

Det børsnoterte IP-telefoniselskapet Telio melder torsdag morgen at de har kjøpt bredbåndsselskapet NextGenTel fra TeliaSonera.

Ifølge børsmeldingen fra Telio verdsettes bredbåndselskapet til 601 millioner kroner, inkludert 30 millioner kroner som selskapet har i kontanter.

Dette er mer enn hva Telio er verd på børsen. Det norske IP-telefoniselskapet har en børsverdi på i underkant av 500 millioner kroner. For å finansiere oppkjøpet har Telio tatt opp et lån på en halv milliard kroner fra Nordea Bank, samt at de skal utstede egne aksjer for 70 millioner kroner til TeliaSonera. De får også finansieringshjelp fra sin største aksjonær.

Telio avholder pressekonferanse kl. 10.00 i Oslo. digi.no vil delta på pressekonferansen.

Skal samarbeide

Som en del av avtalen vil Telio og TeliaSonera også samarbeide innen en rekke produkter og tjenester i markedet, fremgår det av en børsmelding fra selskapene.

Stor forandring

– Dette oppkjøpet representerer et taktskifte for Telio ettersom vi mer enn dobler størrelsen vår og signifikant bredder ut vårt produkttilbud i det norske markedet. Vi kjenner NetxGenTel godt ettersom de leverer bredbåndstjenester til en rekke av våre kunder. Et kombinert Telio og NextGenTel vil ha potensiale til å bli et svært effektivt, kostnadseffektivt og kundeorientert telekom-selskap, sier Telios konsernsjef Eirik Lunde i en kommentar. Han sier at de ser frem til å ønske teamet fra NextGenTel velkommen til Telio-gruppen.

NextGenTel er den nest største aktøren i bredbåndsmarkedet via kobber, bare slått av Telenor. De har en kundebase på tilsammen 213.000 kunder. Selskapet ble etablert i 2000 og har siden starten vokst kraftig. De dekker 60 prosent av landet med sin egen infrastruktur. Resten dekkes inn via en avtale med Telenor.

Milliardtap for svenskene

NextGenTel ble kjøpt opp av TeliaSonera i 2006. Den gangen betalte TeliaSonera 1,9 milliarder kroner for bredbåndsaktøren, og mye tyder på at den svenske telekom-giganten har tapt over milliarden på bredbåndseventyret i Norge.

Lønnsomheten til NextGenTel har heller ikke vært all verden de siste årene. I fjor tapte de 15 millioner kroner på driften, med en omsetning på 917 millioner kroner. Så langt i år har de imidlertid et driftsoverskudd på 12 millioner kroner.

Har vært på salgslisten

I børsmeldingen fra Telio melder selskapet at det strategiske rasjonale bak oppkjøpet er at dette gir dem store muligheter for kryss-salg. Fra før hadde de to selskapene et samarbeid hvor Telio solgte NextGenTel sine bredbåndsprodukter. Nå vil dette samarbeidet bli enda tettere – også med TeliaSonera som vil få et innpass i det norske VoIP-markedet.

Ryktene om at TeliaSonera har plassert NextGenTel på salgslisten har imidlertid florert lenge. 14. mai i år kunne digi.no melde at det ble spekulert at svenskene ville selge selskapet. Prisen ble da indikert til et sted mellom 1 og 1,5 milliarder kroner. Det er langt under hva svenskene altså fikk.

I fjor ble Ventelo, som også er en stor aktør i det norske tele- og bredbåndsmarkedet, kjøpt av det svenske oppkjøpsfondet EQT. De betalte 1,8 milliarder for egenkapitalen til selskapet.

Saken blir oppdatert!

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.