Slutt for The Gathering - for i år

The Gathering fikk støtte i moms-kamp mot skatte-myndighetene..

Slutt for The Gathering - for i år

The Gathering fikk støtte i moms-kamp mot skatte-myndighetene..

Rundt 5.000 mennesker slapp 1. påskedag ut fra Vikingskipet på Hamar etter fem dager da datatreffet The Gathering ble avsluttet.

The Gathering (TG) ble for første gang arrangert i 1992 og ble en periode regnet som verdens største arrangement av sitt slag. Siden har TG blitt forbigått av Dreamhack i Sverige, men har opprettholdt sin tyngde i miljøet.

Som tidligere år trakk årets arrangement i Vikingskipet rundt 5.000 deltakere og minst like mange dataskjermer.

Status søndag ettermiddag var en rekke lykkelige personer som stakk av med premier etter å ha vunnet konkurranser. Men i løpet av de fem dagene arrangementet varte, foretok politiet hasjbeslag. Allerede første dag ble tre unge menn tatt med narkotika.

Momskrav

Gjennomføringen av årets The Gathering ble bittersøt for arrangørene. Skattemyndighetene meldte nemlig at de skal kreve moms på inngangsbillettene, noe arrangøren ikke har råd til.

- Skattemyndighetene påstår at data- og spillarrangementet ikke er kultur, og krever moms i millionklassen. Hvis de står på sitt, kan det bety at årets TG blir det siste, sa pressetalsmann Simon Valvik (20) til NTB forut for åpningen av årets datatreff.

Skatteetaten krever merverdiavgift fra billettsalget for de siste tre årene. Det utgjør nesten 2 millioner kroner til sammen. Valvik håper kulturminister Trond Giske (Ap) griper inn i saken.

Får støtte

Valvik får imidlertid støtte fra professor Birgit Hertzberg Kaare ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

- Siden 1999 har jeg som forsker med spesialkompetanse på feltet ungdom og digital teknologi, fulgt utviklingen av The Gathering. Som fagperson vil jeg hevde at dette er et ungdomskulturelt arrangement, hvor sentrale elementer er uformell læring, blant annet gjennom spill og utviklingen av digital kompetanse, noe som står helt sentralt i myndighetenes læringsmål for barn og unge, sier hun til Hamar Dagblad.

Forskeren konkluderer med at det på dette grunnlaget ikke skal ilegges moms på billettene.

Den norske Hollywood-regissøren Harald Zwart har også gitt sin støtte til TG og sier arrangementet er kultur, opplyser The Gatherings kontaktperson Pål Eivind Jacobsen Nes. (©NTB)

    Les også:

Til toppen