Slutt på "DLL hell" i Windows 2000

Windows 2000-applikasjoner installerer seg ikke selv gjennom "install.exe", men med et skript til en egen "Windows Installer". Poenget er å la operativsystemet holde rede på hvilke applikasjoner som bruker hvilke komponenter.

Windows 2000-applikasjoner installerer seg ikke selv gjennom "install.exe", men med et skript til en egen "Windows Installer". Poenget er å la operativsystemet holde rede på hvilke applikasjoner som bruker hvilke komponenter.

Nordisk ansvarlig for Windows 2000 tjener, Ulf Alvarsson, beskriver Windows Installer som en tjeneste innebakt i både klient- og tjenerutgaven av Microsofts kommende operativsystem for det profesjonelle markedet.

- Det er en stor svakhet ved dagens utgaver av Windows, at Windows-katalogen vokser og vokser, fordi operativsystemet ikke vet hvilke applikasjoner som bruker hvilke komponenter. Selv om du avinstallerer et program, forsvinner ikke dette programmets spesifikke DLL-filer (bibliotekfiler - dynamic link library). Prinsippet er at de blir liggende for evig og alltid, fordi man aldri kan være sikker på om et annet program er avhengig av de samme filene. Det er dette vi kaller "DLL hell".

Problemstillingen er aldeles ikke ny. Den er symptom på en sjukdom Windows har drasset på helt siden barndommen, en slags utviklervariant av "kjekt å ha". Den går blant annet ut på at det er tilstrekkelig at et system virker. Er det noe galt med ytelsen, kan det løses med andre midler, for eksempel stadig mer minne og stadig større disk. Ingenting må kastes. Gamle rutiner kan jo komme til nytte. Følgelig går systemet ditt langsommere og langsommere etter hvert som du følger med i Microsoft og de andre programvareleverandørenes evige strøm av oppgraderinger. Disse gir deg masse nytt. Men de lar deg ikke kvitte deg med alt det gamle.

Men Windows 2000 avskaffer altså dette "DLL-helvetet". Installasjonsrutinen til Windows 2000-spesifikke programmer bygger ikke på en egen eksekverbar fil, men på et skript til tjenesten Windows Installer i selve operativsystemet. I stedet for install.exe eller setup.exe får du install.msc eller setup.msc.

- Operativsystemet tar seg av alt som har å gjøre med installasjon og avinstallasjon av programvare. Windows 2000 holder rede på hvilke DLL-er som brukes av hvilke applikasjoner. Skal du avinstallere en applikasjon, vet systemet hvilke DLL-er som kan slettes. Windows-katalogen slutter å vokse. En annen fordel er at hvis du skulle mangle en bestemt DLL, får du ikke en feilmelding. I stedet leter tjeneren den opp og kopierer den automatisk til din Windows-katalog, slik at det bare tar noen sekunder før applikasjonen fortsetter som normalt.

Samtidig slettes nok en nisje for uavhengige utviklere. På både shareware-markedet og i det kommersielle markedet har en rekke produkter lovet å løse dette problemet for brukere som til stadighet installerer og avinstallerer applikasjoner. De kan trøste seg med å beholde Windows 98-markedet, i hvert fall fram til 2001 da den nye "forbruker-Windows" - foreløpig kjent under kodenavnet Neptune - er varslet. Men kanskje de kan utnytte den nye oversikten Windows 2000 holder over sine omgivelser til nye idérike anvendelser?

Til toppen