BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slutt på Safari for Windows?

Forsvant fra Apple-sidene da versjon 6 for Mac ble lansert.

Apples webside for Safari, her vist i Safari 5.1.7 for Windows, har ikke lenger noen nedlastingslenker til noe Windows-versjon av nettleseren.
Apples webside for Safari, her vist i Safari 5.1.7 for Windows, har ikke lenger noen nedlastingslenker til noe Windows-versjon av nettleseren.

Apples OS X Mountain Lion ble gjort tilgjengelig for Mac-brukere i går, med mange nyheter, men uten de helt store høydepunktene. Bedre nettsky- og Facebook-integrasjon, enklere deling og trådløs overføring av skjermbildet til Apple TV, er blant det Apple selv nevner selv. Ingen kan forvente mer for 20 dollar, som oppgraderingen koster.

Mountain Lion inkluderer også Safari 6, som også er gjort tilgjengelig for OS X Lion.

Blant nyhetene er et felles felt for søk og webadresser, en oversikt over websider brukeren har lagret på harddisken for å kunne lese også uten Internett-forbindelse, støtte for antisporingsløsningen Do Not Track og et passordfelt hvor brukeren enklere skal kunne administrere sine lagrede nettstedpassord.

Nyhetene er tilsynelatende flere i Mountain Lion-utgaven, hvor man annet tilbys en ny visning av faner hvor man kan bla mellom dem ved hjelp av sveipebevegelser. Fanene kan lages i iCloud, slik at brukeren kan fortsette med de samme fanene åpne på en annen maskin eller iOS-enhet.

Delingsfunksjonaliteten i Mountain Lion er tilgjengelig også i Safari. Dessuten loves det ytelsesforbedringer på en rekke områpder, inkludert i JavaScript-motoren Nitro og opptegningen av 2D-grafikk, det sistnevnte på grunn av forbedret maskinvareakselerasjon.

I likhet med Google Chrome, bygger Safari på WebKit. Så mange av nyhetene som har kommet under skallet til Chrome det siste året, er nå også tilgjengelige i Safari 6. Dette inkluderer støtte for den nyeste utgaven av JavaScript (ECAMA 262 version 5.1), ulike CSS grafikkfiltre og Web Audio API.

Windows

Den største overraskelsen i går, siden den kom helt uten forvarsel, er at Apple tilsynelatende gir opp Safari for Windows. Det er ikke lenger nedlastingslenke på Safari-siden, og nedlastingslenken som er oppgitt her for Safari 5.1.7 fungerer ikke lenger. Men ifølge The Verge fungerer denne direktelenken fortsatt.

Apple har tilsynelatende ikke sagt noe som helst om at Windows-versjonen har blitt fjernet fra nettstedet. Dermed er det helt uvisst om Safari 5.1.x vil bli oppdatert, eller om det kommer en Safari 6 til Windows i framtiden.

Den første Safari-utgaven for Windows var Safari 3, som kom i juni 2007. Safari til Mac ble lansert fire år tidligere.

Mens svært mange Mac-brukere ser ut til å foretrekke Safari framfor alternativene, ser det ut til at Safari aldri har greid å engasjere særlig mange brukere på Windows. Bare 0,44 prosent av sidevisningene på digi.no den siste har blitt gjort med Safari for Windows. Hos DinSide.no, som har et mer allment publikum, er andelen 0,29 prosent.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.