JUSS OG SAMFUNN

Slutter å registrere kinesiske domener

Go Daddy protesterer mot nye krav fra myndighetene.

25. mars 2010 - 12:02

Go Daddy, verdens største registrar av domenenavn, skal slutte å registrere domener knyttet til Kinas nasjonale toppdomene, .cn. Dette skriver både Washington Post og nyhetsbyrået AP.

Go Daddys avgjørelse skal ikke være knyttet til Googles sensurstrid med de kinesiske myndighetene.

I stedet gjøres dette som en protest mot nye krav kinesiske myndigheter stiller til de som registrerer kinesiske domenenavn.

I desember i fjor begynte Kina å håndheve et nytt regelverk som krever at alle som har registrert .cn-domene, må levere blant annet et portrettbilde i farger, kinesisk organisasjonsnummer og signatur på et fysisk papirskjema. Dette må deretter sendes av registraren til China Internet Network Information Center (CNNIC).

- Vi er umiddelbart bekymret over motivene for den økte graden av registrant-verifiseres som blir krevet, fortalte Christine N. Jones, juridisk rådgiver for Go Daddy under en kongresshøring om Kina som ble arrangert i går.

Arvind Ganesan, forretnings- og menneskerettsdirektør i Human Rights Watch, forteller til Washington Post at den underliggende årsaken er at de kinesiske myndighetene vil vite hvem som engasjert i politiske ytringer og hvilket nettstedet som står bak dette.

- Dette er en måte den kinesiske regjeringen kan sende en grøssende melding til folk om at de ikke bør snakke fritt på nettet. Dette tvinger selskaper til både å være sensoren og spionen på vegne av den kinesiske regjeringen, sier Ganesan.

Ifølge AP har Go Daddy bedt de i alt 1200 kundene som til sammen har 27 000 .cn-domener, om å sende den nødvendige tilleggsinformasjonen. Men bare 20 prosent har så langt gjort dette. Det vil ikke være mulig å registrere nye kinesiske domenenavn hos Go Daddy.

Det samme gjelder også registraren Network Solutions, som skal ha sluttet å gjøre dette allerede i desember i fjor.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.