Små harddisker får større kapasitet

Både Hitachi og Seagate har annonsert små harddisker med rekordhøy kapasitet.

Både Hitachi og Seagate har annonsert små harddisker med rekordhøy kapasitet.

Først ut er Seagate, som i februar vil begynne leveransene av en én tommers CompactFlash Photo Hard Drive med lagringskapasitet på 5 GB, i tillegg til en modell som kan lagre 2,5 GB med data. Harddiskene skal være spesielt egnet for bruk å digitale stillbildekameraer med Compact Flash type II-spor.

Oppstartstiden for harddisken skal være på maksimal 2,5 sekunder. Den skal tåle støt og vibrasjoner bedre enn tidligere produkter av samme type.

Seagate er relativt tilbakeholden med detaljene om enheten, men en annonse på Ebay lagt inn av en canadisk forhandler, forteller at den veier 19 gram og koster 270 dollar, inkludert en USB 2.0-basert 7-i-1-kortleser og USB-hub med tre porter.

Også Hitachi Global Storage Technologies vil lansere små harddisker med større lagringskapasitet i år. Dette gjelder en én tommes Microdrive og en slank 1,8 tommers harddisk.

Microdrive'en, som foreløpig kalles "Mikey", skal gjøres 20 prosent mindre enn dagens utgaver, samtidig som at lagringskapasiteten skal kunne økes til mellom 8 og 10 GB. Målene er oppgitt til 40 x 30 x 5 mm, mens vekten skal være 14 gram. Den vil kun bli tilgjengelig for integrering direkte på kretskort. Dette skal gjøre det mulig å redusere effektforbruket med inntil 40 prosent. Det er forventet at Mikey vil støtte det framtidige CE-ATA-grensesnittet, som skal bli ferdig spesifisert dette halvåret, i tillegg til et ZIF-grensesnitt (Zero Insertion Force).

1,8 tommers Travelstar-harddiskene Hitachi planlegger, kalles for "Slim" Disse skal være 30 prosent slankere enn dagens utgaver. De nye dimensjonene vil være 71 x 54 x 5 mm for harddisker med én plate, og 71 x 54 x 8 mm for harddisker med to plater. Med én plate, skal harddisken kunne ha en kapasitet på mellom 30 og 40 GB. Vekten er oppgitt til 49 gram. Harddisken vil være utstyrt med samme grensesnitt som Mikey, og skal tåle 10 til 20 prosent kraftigere støt enn forgjengerne.

De nye harddiskene kan ventes på markedet i andre halvdel av 2005.

Til toppen