Smart overvåkning og dataanalyse hjalp så altfor lite. Julebukken gikk straks opp i flammer

Fikk ikke stå i fred lenge i år. Allerede på innvielsesdagen gikk Gävlebukken opp i flammer.
Fikk ikke stå i fred lenge i år. Allerede på innvielsesdagen gikk Gävlebukken opp i flammer. (Bilde: Roger Nilsson/TT, NTB scanpix)

I år skulle den gigantiske julegeita i Gävle sikres etter alle kunstens regler.

Et intelligent kameraovervåkningsystem med bevegelsesdeteksjon og patentert programvare fra Gøteborg-bedriften Mindmancer var installert.

Intelligent overvåkning for flere hundre tusen kunne ikke redde halmbukken.
Intelligent overvåkning for flere hundre tusen kunne ikke redde halmbukken. Bilde: Mindmacer

En løsning med avansert dataanalyse basert på skytjenester fra Microsoft Azure, som ifølge markedsføringen kan kjenne igjen truende adferd og automatisk slå alarm.

Teknologien hjalp bare så altfor lite. Heller ikke utplasserte vakter kunne hindre sabotasje.

For kort tid etter åpningsfesten søndag kveld kastet noen en brannbombe. Dermed gikk den 13 meter høye halmbukken opp i flammer i år også. Slik den har gjort så mange ganger tidligere.

– Vi hadde til og med det nye intelligente overvåkningssystemet på plass med kamera som registrer bevegelse innenfor gjerdet og automatiske varslinger. Nå hjalp ikke det fordi noen tilsynelatende kastet en brannbombe, sier talsperson for Gävlebocken Maria Wallberg til Gefle Dagblad.

Ødelagt nesten hvert år

Den ikoniske halmgeita har vært satt opp i den svenske byen Gävle hvert år fra 1966. Siden den gang har den som regel blitt brent ned ulovlig nesten hvert år. Det skjedde altså også under 50-årsjubileet i helgen.

Bukkens dramatiske historie er preget av sabotasje, helikopterkupp og en raggerbil, men i år er vår intelligente kameraovervåkning installert for å passe på, het det i en pressemelding fra Mindmacer dagen før flammene slukte årets installasjon.

Computer Sweden har spurt selskapet hvordan det kunne skje på tross av overvåkningsystemet.

– Vi holder på å gå igjennom hendelsen. Inntil vi vet mer om hva som skjedde ønsker jeg ikke å uttale meg, sier talsperson Oscar Efverlund i Mindmacer til avisen.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen