Snart får Norge sitt tredje mobilnett

Telekonkurransen i Norge vil øke når Nordisk Mobiltelefon om to uker åpner sitt nesten landsdekkende 3G-mobilnett.

Snart får Norge sitt tredje mobilnett

Telekonkurransen i Norge vil øke når Nordisk Mobiltelefon om to uker åpner sitt nesten landsdekkende 3G-mobilnett.

Telekonkurransen i Norge Norge har fremdeles bare to landsdekkende mobilnett. Men 20. juni, like før de første begynner å ta sommerferie, skal Nordisk Mobiltelefon åpne sitt etterhvert landsdekkende 3G-nett.

Det røper sjef for Nordisk Mobiltelefon, Nils Petter Tetli, overfor digi.no.

Nordisk Mobiltelefon overtok de gamle 450 Mhz NMT-frekvensene til det første norske mobilnetett, for disse frekvensene er det samme som man bruker i USA med CDMA-utstyr. CDMA er en konkurrende teknikk til GSM og 3G som gir lengre rekkevidde, men som altså ikke er kompatibel med vanlige norske mobiler.

Selskapet har latt testkunder prøve deres nettverk siden i vinter, men nå skal altså nettet åpnes for vanlige kunder.

Den lengre rekkevidden gjør at Nordisk Mobiltelefon allerede dekker store deler av Norge. Etterhvert skal selskapet også lansere mobiltelefoner, som trolig kan brukes både i CDMA og GSM-nettverk. Men i første runde skal selskapet selge datamodem og trådløst bredbånd, forteller Tetli til digi.no. Bildet viser antennen og modemet som kobles til PCer med USB-kabel.

Datahastighetene varierer, men normalt skal det være mellom 300-900 kpbs og maksimalt 2,4 Mbps. Dette er hva Telenor og Netcoms 3G-nett først vil få når de en gang i fremtiden oppgradere til HSDPA - nå gir disse nettene maksimalt en fart på 384 KBit i sekundet.

Foreløpig har Nordisk Mobiltelefon satt en pris på 399 kroner og et begrensning på nedlastning på 1 GB. Til sammenligning tilbyr Netcom fri databruk av sitt 3G-nett til 399 kroner. Telenor krever 549 kroner.

Tetli mener selskapets fremste konkurransefortrinn er den lengre rekkevidde og dermed bedre dekningsgraden, noe som skyldes den lavere frekvensen selskapet bruker. Dette reduserer også utbyggingsregningen fordi hver basestasjon dekker et større område.

- Norsk uregjerlig topografi umuliggjør full mobil bredbåndsdekning ved hjelp av tradisjonell 3G-teknologi (UMTS/WCDMA) grunnet svært høye utbyggingskostnader. Vår løsning på dette problemet er digitalisering av det gamle NMT 450-nettet med den amerikanske 3G-teknologien CDMA 2000. Radiofrekvensene (450 mhz) som benyttes, har en bedre evne til å følge topografi og gå inn i daler og rundt åser og fjell. Signalenes gode rekkevidde gjør CDMA 2000 til en kostnadseffektiv standard, med langt lavere infrastrukturkostnader enn UMTS. CDMA 2000 muliggjør også høyere datakapasitet enn tradisjonell 3G-tekenologi. Vår utbygging vil forhåpentligvis bidra til å sette det politiske kampropet ”bredbånd til alle” i et helt nytt perspektiv, forklarer Tetli.

Nordisk Mobiltelefon vil dermed servere en konkurrent til både Telenor, Netcom og de kommende Wimax-nettete.

- Våre markedsundersøkelser, og pågangen vi opplever uten å ha markedsført oss, viser at det er bred interesse for våre produkter. Undersøkelsene viser at hele 40 prosent av alle nordmenn er interessert i mobile bredbåndsløsninger med mer enn 1 Mbps kapasitet. Vi vet også at brukeren vil ha dekning der han befinner seg, på hytta, i båten, på veien, ikke bare der han bor, forteller Tetli.

Her finner du dekningskartet til Nordisk Mobiltelefon.

Til toppen