Chromebooks

Snart kan «alle» Android-apper kjøres i Chrome OS

Men det vil kreve litt tilpasning av appene.

Google Pixel-enhet med Google Play.
Google Pixel-enhet med Google Play. (Bilde: Google)

Men det vil kreve litt tilpasning av appene.

Google har lenge jobbet med å gjøre Android-apper tilgjengelige for Chrome OS. Allerede høsten 2014 ble flere Android-apper gjort tilgjengelige for Chrome OS.

Men fortsatt er utvalget svært begrenset. Det kan snart komme til å endre seg.

Under Google I/O-konferansen denne uken kunngjorde Google at alle app-utviklere snart får mulighet til å tilpasse sine apper til Chrome OS, og at disse vil kunne tas i bruk av Chromebook-brukere litt senere i år. En oversikt over hvilke enheter som får slik støtte, og omtrent når, finnes her.

Krever tilpasning

Men de fleste apper vil måtte optimaliseres en smule før de vil kunne fungere særlig godt i Chrome OS. Blant annet er det langt fra alle Chromebook-enheter som har berøringsskjerm. Derfor må appene støtte mus eller styreflate i stedet. Dessuten mangler Chromebook-enhetene ofte flere av sensorene som i dag er bortimot standard i smartmobiler og nettbrett.

Android-appene for Chrome OS vil dessuten måtte kunne kjøres i vinduer, i stedet for i fullskjermsmodus. Riktignok har visse Android-enheter lenge hatt støtte for å vise i alle fall to apper på en gang, men offisiell støtte for flervindusmodus kommer først i Android N.

Flervindustøtte

For Chromebook-brukerne betyr dette at de kan kjøre flere Android-apper i flyttbare vinduer på skjermen, sammen med desktoputgaven av Chrome.

Chrome OS skal støtte den samme typen app-varsler som Android og gi tilgang til deling av filer mellom apper og Chrome gjennom Files-appen.

En grunnleggende egenskap ved Chromebook er at man ikke skal miste data selv om enheten går tapt. Alt skal være tilgjengelig så snart man logger seg inn på en ny Chrome OS-enheter. Men dette forutsetter at app-dataene er lagret i nettskyen. Dette er ikke noen obligatorisk krav for Android-appene til Chrome OS, men det anbefales sterkt.

Mange Android-apper støtter dette allerede, men langt fra alle – noe som merkes når man bytter til en annen Android-enhet.

Forbi Mac (i USA)

Salget av Chrome OS-enheter er fortsatt temmelig begrenset, men de gjør det ganske bra i USA. Til The Verge forteller analyseselskapet IDC at det i første kvartal i år for første gang ble levert flere Chromebooks enn Apple Mac-maskiner i USA. Det skal ha blitt levert nesten to millioner Chromebooks, mens Mac-leveransene i USA var på 1,76 millioner.

Det er spesielt i skoleverket, i de tolv første trinnene, at Chromebooks er etterspurt.

Tilgang på potensielt store mengder av Android-apper kan gjøre nytteverdien og dermed etterspørselen etter Chromebooks større. For app-utviklere betyr dette tilgang til et nytt marked uten å måtte gjøre store endringer. En gjennomgang finnes her.

Til toppen