BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snow Leopard kommer denne uken

Apple lanserer ny Mac OS X-versjon på fredag. Tar halvparten av plassen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. aug. 2009 - 15:34

Apple kunngjorde i dag at den neste versjonen av Mac OS X, v10.6 Snow Leopard, skal komme i salg allerede fredag denne uken, men det skal allerede være mulig å forhåndsbestille oppgraderingen i Apples nettbutikk.

Allerede på forsommeren i fjor kunngjorde Apple at selskapet med Snow Leapord ville fokusere mer på forbedringer under skallet enn helt ny funksjonalitet. Slikt sett er kanskje denne utgaven en mindre oppgradering enn det tidligere Mac OS X-versjoner har vært, noe som også går fram av den relativt beskjedne oppgraderingsprisen, 269 kroner.

90 prosent av de mer enn tusen prosjektene som utgjør Mac OS X skal være forbedret i denne utgaven. Dette skal gi bedre ytelse i flere av de sentrale applikasjonene, inkludert Finder, Mail og Safari.

Interessant er det at Apple har greid å halvere størrelsen operativsystemet tar på harddisken, til tross for at flere programmer enn tidligere nå er 64-bits. Dette inkluderer Finder, Mail, iCal, iChat og Safari. Sistnevnte skal ikke påvirker dersom plugins krasjer.

Ved installasjon skal 7 gigabyte med harddiskplass frigjøres, sammenlignet med Leopard-utgaven (10.5).

Utviklere skal kunne ta i bruk Grand Central Dispatch (GCD), som skal gjøre det enklere for utviklere å lage programvare som utnytter flerkjernede prosessorer. Snow Leapard har også støtte for OpenCL, en åpen standard basert på programmeringsspråket C, som gjør det enklere for utviklere å utnytte regnekraften i grafikkprosessorer til andre oppgaver enn grafikk.

Ifølge Apple er Snow Leopard det eneste desktop-operativsystemet som kommer med innebygd støtte for Exchange Server 2007, gjennom de inkluderte Mail-, Address Book- og iCal-applikasjonene, men også gjennom blant annet Spotlight og Quick Look.

Mac OS X Snow Leopard kommer i salg denne uken.
Mac OS X Snow Leopard kommer i salg denne uken.

Også serverversjonen, Mac OS X Server Snow Leopard, skal komme i salg på fredag. Den inkluderer blant annet Podcast Producer 2 and Mobile Access Server og selges for 4490 kroner. Dette inkluderer et ubegrenset antall klientlisenser.

Klientversjonen av Snow Leopard-oppgraderingen koster altså 269 korner i en énbrukerutgave for brukere som i dag benytter Leopard. Familiepakken av den samme, med fem brukerlisenser, koster 450 kroner.

Det er også mulig for brukere av den eldre Tiger-versjonen av Mac OS X på en Intel-basert Mac med minst 1 gigabyte minne å oppgradere til Snow Leopard. Dette gjøres ved å kjøpe Mac Box Set, som inkluderer Mac OS X Snow Leopard, iLife '09 og iWork '09 for 1490 kroner. En familieutgave av denne pakken koster 1990 kroner.

Apple-kunder som har kjøpt en Mac etter den 8. juni vil kunne få tilsendt Snow Leopard-oppgraderingen mot å betale 89 kroner for porto og ekspedisjon, dersom de gjør det innen 90 dager etter kjøpet og sendeste den 26. desember i år.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.