Snowden får vitne i Europarådet

USA-varsleren Edward Snowden skal tirsdag vitne i en høring om masseovervåking i Europarådet.

Snowden får vitne i Europarådet
Edward Snowden skal tirsdag vitne i Europarådet om masseovervåking av internett. Den spionsiktede amerikaneren skal delta via videokonferanse fra hemmelig sted i Moskva, der han er innvilget ett års midlertidig asyl. Bilde: Barton Gellman/Getty Images/All Over Press

Snowden, som sto bak verdens hittil største lekkasje fra amerikansk etterretning, skal vitne via en videolink fra Moskva, der han har fått asyl, opplyser Europarådet i en pressemelding.

Høringen finner sted klokken 14 tirsdag under Europarådets parlamentariske sesjon (PACE) i Strasbourg.

– Edward Snowden har utløst en massiv offentlig debatt om integritet i internettets tidsalder, sier nederlandske Pieter Omtzigt, som er i ferd med å forberede to separate rapporter om masseovervåking og varslere til PACE.

Han ønsker å spørre Snowden hva hans avsløringer betyr for vanlige nettbrukere, hvordan folk flest kan beskytte sitt privatliv og hva slags restriksjoner Europa bør innføre mot statlig overvåking og samtidig effektivt kunne hindre terrorisme.

– Dessuten ønsker vi å vite mer om hva NSA synes om avsløringene. Jeg beklager at den amerikanske regjeringen har takket nei og ikke ønsker å presentere sin side av historien, sier Omtzigt.

Her er den spionsiktede USA-varsleren avbildet som graffiti nord i Manchester, Storbritannia.
Her er den spionsiktede USA-varsleren avbildet som graffiti nord i Manchester, Storbritannia. Bilde: IFC Images / Alamy/All Over Press

Tidligere forsøk på å arrangere en høring med Snowden har blitt skrinlagt av sikkerhetshensyn.

Også den tidligere lederen for tysk etterretning, Hansjörg Geiger, vil delta i tirsdagens høring.

Europarådet, som ledes av Thorbjørn Jagland, regnes som en viktig forkjemper for demokrati og menneskerettigheter i organisasjonens 47 medlemsland. (©NTB)

Les mer om: