Snowden møter en vegg av avvisninger

Vil bli avvist også i Norge.

Snowden møter en vegg av avvisninger
NSA-varsler Edward Snowden vil ikke bli innvilget asyl av norske myndigheter. Bilde: The Guardian/All Over Press

Med Ecuador i spissen sier de fleste land tilsynelatende nei til å gi den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden politisk asyl.

    Les også:

Ecuadors president Rafael Correa sier i et intervju med den britiske avisen The Guardian at det var feil av landet å utstede et pass til Snowden, og at dette ble gjort av ambassaden i London uten godkjenning fra myndighetene i Ecuador.

Correa understreker videre at Ecuadors myndigheter ikke behandler noen asylsøknad fra Snowden og aldri hadde til hensikt å tilrettelegge for Snowdens reise fra Hongkong.

Amerikaneren har selv bedt myndighetene i landet om hjelp.

– Er vi ansvarlige for å få ham til Ecuador? Det er ikke logisk. Landet som må gi ham sikre reisedokumenter, er Russland, sier Correa til The Guardian.

Trakk søknad

Russiske myndigheter opplyste tirsdag at den spionsiktede amerikaneren fortsatt befinner seg i et transittområde på en flyplass utenfor Moskva.

En talsmann for Kreml sier Snowden først ba om å få bli i Russland, men deretter forandret mening og trakk søknaden.

– Han trakk tilbake søknaden etter at president Vladimir Putin sa han måtte oppgi den antiamerikanske virksomheten, sa talsmann Dmitrij Peskov ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han tilføyde at Snowden har søkt asyl i 15 land.

Kerry og Lavrov
USAs utenriksminister John Kerry opplyste at han hadde drøftet saken med sin russiske kollega Sergej Lavrov da de møttes i Brunei tirsdag, men «ikke substansielt». Både Kerry og Lavrov hadde pekt på at saken ikke ligger under deres departementer.

– Det er rimelig å si at vi ikke drøftet noen substansiell utvikling. Men jeg tok det selvsagt opp fra vårt synspunkt, sa Kerry.

– Vil bli avvist
Amerikaneren Edward Snowden søkte om asyl i Norge mandag ettermiddag i en faks til den norske ambassaden i Moskva. Asylsøknader fra utenfor landets grenser blir imidlertid alltid avvist.

– Norges ambassade i Moskva mottok en telefaks med søknad om asyl i Norge i går ettermiddag, bekreftet underdirektør Frode Andersen i UD overfor NTB.

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier til NRK at søknaden kommer til å bli avvist fordi Snowden var i Russland da han søkte om asyl.

Venezuela

Også det USA-kritiske Venezuela ser ut til å ville holde avstand til Snowden.

Venezuelas president Nicolás Maduro sier at den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden foreløpig ikke har søkt asyl i Venezuela.

Maduro tilføyde at en søknad først blir behandlet når den foreligger. Han sa videre at etter hans syn fortjener Snowden «verdens beskyttelse». Den venezuelanske presidenten kom med uttalelsen under et besøk i Moskva.

Indias utenriksdepartement sier en søknad fra Snowden er mottatt og gransket omhyggelig, men ikke innvilget, melder nyhetsbyrået AFP.

– Vi ser ingen grunn til å etterkomme anmodningen, sa talsmann Syed Akbaruddin i indisk UD.

Europeisk nei
En rekke europeiske land som Snowden har sendt søknad til, lød også negative tirsdag.

Polens utenriksminister sier at Polen har mottatt en asylsøknad fra Snowden, og at Polen ikke vil gi amerikaneren asyl.

Finske myndigheter bekreftet at Finland har mottatt en asylsøknad, men avviser den fordi finsk lov krever at han må være i landet for å kunne søke. Også Finland har mottatt søknaden via en telefaks på landets ambassade i Moskva.

Spanias utenriksminister viser til samme krav, men kunne ikke opplyse om Spania faktisk har mottatt noen søknad.

Det samme svarte Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner i Wien tirsdag.

    Les også:

Les mer om: