Søk råd hos faghandler om HDTV

EE-bransjen mener IKT-Norge tar feil når de sier mange som har kjøpt flatskjerm-TV er blitt lurt.

EE-bransjen mener IKT-Norge tar feil når de sier mange som har kjøpt flatskjerm-TV er blitt lurt.

Ikke alle flatskjerm-TV-er kan ta i mot signaler for høyoppløselig tv, såkalt HDTV, og IKT-Norge mener mange kjøpere har fått dårlig veiledning i hvor teknologien går.

    Les også:

– Vi kjenner oss ikke igjen når generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge sier at mange som har kjøpt en flatskjerm-TV er blitt lurt og at Norge er en dumpingplass for billige flatskjermer, sier Synnøve Bjørke, adm. direktør i Elektro- og elektronikkbransjen (EE-bransjen) i en pressemelding.

Bjørke tilbakeviser også Hoffs påstander om at bransjen driver villedende markedsføring om de nye TV-apparatene med LCD- eller plasmaskjerm:

– TV-apparater med bilderør er på vei ut av markedet. Med LCD- eller plasmaskjerm kommer mulighetene for å se de kommende HDTV-sendingene med høy oppløsning og langt større bildeskarphet enn det vi har vært vant til. Men det er feil når Hoff sier at disse sendingene bare kan vises på HDTV-apparater. HDTV-sendingene kan vises på alle TV-apparater.

Bjørke sier at også apparater med normal oppløsning vil få bedre bildekvalitet når de mottar HDTV-program.

– Men den økte skarpheten får du bare full glede av med en HDTV-skjerm. Derfor bør alle som skal kjøpe nytt TV vurdere et HDTV-apparat.

Bjørke mener seriøse faghandlere legger stor vekt på å gi god og riktig informasjon om dette til kundene i forretningene.

EE-bransjens direktør imøtegår også påstandene om at Norge er en dumpingplass for billige flatskjermer:

– Vi legger stor vekt på at produkter du kjøper i elektronikkbransjens forretninger skal være fra anerkjente merker og ha god kvalitet i forhold til prisen. Det er i hovedsak snakk om god, bedre eller best. Vi har imidlertid sett eksempler på at aktører i andre bransjer selger apparater med flatskjermer som ikke har teknisk kvalitet til å gjengi TV-bilder bra nok, sier Bjørke.

I likhet med alle andre elektronikkprodukter er det rimelige og dyre produkter på markedet. Folk som kjøper et rimelig produkt kan ikke vente å få samme tekniske kvalitet og brukeregenskaper som på et kostbart apparat. Men det betyr ikke at et billig apparat er dårlig.

Både EE-bransjen og IKT-Norge mener folk som skal kjøpe nytt HDTV skal se om apparatene er merket «HD Ready» eller «HDTV».

– Den europeiske bransjeorganisasjonen EICTA har satt opp normer som et TV-apparat må tilfredsstille for å kalles HDTV. Slike apparater er tydelig merket både på emballasjen og på selve apparatet. For å være sikker på at du velger et apparat som tilfredsstiller disse normene og gjengir den store skarpheten i kommende HDTV-sendinger, bør du søke råd og veiledning hos faghandlere i elektronikkbransjen, sier Bjørke.

Til toppen