JUSS OG SAMFUNN

SOL skal redigeres av NewsWire

Svenske Scandinavia Online har inngått en avtale som innebærer at det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået NewsWire skal drifte SOLs redaksjon.

Morten Øverbye
15. des. 1997 - 16:23

Etter avtalen skal NewsWire sette opp en egen redaksjon som skal drive tradisjonell nyhetsformidling gjennom SOL Business Partner.

Nyhetsbyrået NewsWire driver i dag oppdragsfinansiert nyhetsformidling i Norge og Sverige. Det betyr at selskapet produserer nyheter om sine kunder mot betaling. På spørsmål om det ikke er risiko for en uheldig sammenblanding av disse rollene, når NewsWire nå også skal produsere redaksjonelt innhold, svarer Scandinavia Online ABs administrerende direktør Bo Blåeldh:

- Jeg skjønner ikke helt hvordan dette skal påvirke nyhetsstrømmen hos oss. Men jeg holder med om at det er et problem. Vi har tenkt på problemstillingen, men dette var den raskeste, fort-og-gæli måten å få en redaksjon opp på.

Ifølge Blåeldh er avtalen med NewsWire en løpende avtale som går månedsvis.

- Vi kommer til å ha en nyhetsleverandør som en del av vårt Business Partner-konsept. Men hvem som blir leverandør der på lengre sikt, har vi ennå ikke tatt stilling til, sier Blåeldh.

Styreformann og daglig leder i norske NewsWire, Christopher Hoelfeldt-Lund, sier til digi.no at det var Scandinavia Online som tok kontakt med NewsWire for å få i gang et samarbeid.

- Scandinavia Online kom til oss med spørsmål om vi hadde lyst til å lage en uavhengig nyhetstjeneste. De vet hvordan vi jobber og kjenner oss som noen som kan levere kvalitet.

Selv om det er usikkert hvordan den nye virksomheten i Sverige skal struktureres, sier Hoelfeldt-Lund at den ikke vil drives under navnet NewsWire.

- Når vi går under navnet NewsWire er vi et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Når vi arbeider for SOL vil vi være et tradisjonelt nyhetsbyrå. Da må vi stå inne for tjenesten vi leverer journalistisk ut fra at det vi leverer har relevans og journalistisk verdi, sier han.

Betyr det at det tradisjonelle nyhetsbyrået NewsWire vil kunne si nei til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået NewsWire, ut fra en journalistisk vurdering?

- Ikke ut fra en journalistisk vurdering, forhåpentligvis ikke ut fra en journalistisk vurdering. Men ut fra en vurdering av målgruppa, kan det være at nyhetene ikke passer inn, sier Hoelfeldt-Lund.

Administrerende direktør Maria Uggla ved NewsWire AB sier til digi.no at den svenske delen av selskapet nå ser på flere andre prosjekter innenfor publisering av nyheter. I den svenske delen av selskapet ser de derfor SOL-avtalen som en bra startposisjon for å utvikle lignende prosjekter.

Ifølge Hoelfeldt-Lund er det ikke slike prosjekter på gang i Norge. Han ser det imidlertid ikke som problematisk, dersom det norske selskapet på sikt skulle gå inn i lignende virksomhet.

- I mine øyne er dette en temmelig parallell situasjon med den situasjonen NTB har. De er et nyhetsbyrå som også distribuerer pressemeldinger. Å ha to tjenester i samme hus, var det slik sett ikke vi, men NTB som fant på.

Scandinavia Online AS ville ikke kommentere det svenske samarbeidet, utover at dette ikke var noen aktuell løsning for den norske delen av selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.