SOL stenger Scientologi-sider

Scandinavia Online har stengt nettstedet til Andreas-Heldal Lund. Dermed gir de etter for scientologene, som hevder å ha opphavsrett til dokumenter på nettstedet.

Scandinavia Online har stengt nettstedet til Andreas-Heldal Lund. Dermed gir de etter for scientologene, som hevder å ha opphavsrett til dokumenter på nettstedet.

- Scandinavia Online er tross alt den største internettleverandøren i Norge, så om ikke de tør å ta en prinsippsak på ytringsfriheten, hvem skal da gjøre det, spør Andreas Heldal-Lund etter at SOL stengte nettstedet hans.

Ifølge internettleverandøren ble nettstedet stengt fordi Heldal-Lund hadde lagt ut dokumenter som Scientologi-kirken hevder å ha opphavsretten til. Gjennom nettstedet "Operation Clambake" har Heldal-Lund de tre siste månedene offentliggjort scientologenes tekster.

Scientologi-kirken har flere ganger henvendt seg til SOL for å få fjernet dokumenter fra nettstedet. Hver gang har Heldal-Lund etterkommet kravet, men lagt ut nye dokumenter som erstatning for de som har blitt tatt vekk.

- Det som har skjedd nå, er at SOL plutselig har sperret alle mine sider. Dette har jeg klaget på, men jeg har ikke fått noen tilbakemelding på klagen, sier Heldal-Lund. Han vet ikke om han skal gå videre med saken overfor SOL, eller om han bare skal flytte over dokumentene til en annen internettleverandør.

Han sier imidlertid til digi:media at han er frustrert over måten SOL har håndtert saken på.

- De har sperret nettstedet mitt uten å kontakte meg først. Jeg har bare fått en beskjed per epost fra de, etter det har de ikke svart på mine henvendelser, sier han og trekker fram EUnet som et eksempel til etterfølgelse.

- EUnet har vært helt eksemplarisk i denne saken. De har tatt hensyn til kunden sin og snakket med meg om saken.

Heldal-Lund sier han likevel kommer til å betale for kontoen hos SOL framover.

- SOL har sagt at de ikke vil gå inn og slette filene, men at de bare vil sperre adgangen til de. Derfor kommer jeg fortsatt til å betale for brukerkontoen min, så kan i alle fall de som har intern tilgang se dokumentene. På den måten vil SOL selv bryte den opphavsretten de hevder at scientologene har, så lenge jeg betaler, sier han.

Flere internettleverandører har også tilbudt Heldal-Lund gratis serverplass rundt om i verden, så dokumentene vil fortsatt være tilgjengelig for de som vil se dem.

- Scientologenes arbeid for å hindre informasjon i å komme ut, har gjort det vanskelig å holde på med dette. Belønningen er at det skaper en del oppmerksomhet rundt bevegelsen.

I USA har alle nettsteder som har lagt ut dokumenter fra Scientologi-kirken blitt saksøkt. Heldal-Lund er den som har holdt et slikt nettsted oppe lengst på verdensbasis. Han tror likevel ikke at scientologene vil komme til å saksøke ham.

- Dersom de gjør det, vil disse dokumentene bli lagt fram som rettsdokumenter og dermed være offentlige, sier han.

Til toppen