BEDRIFTSTEKNOLOGI

Solid Alcatel-overskudd

Alcatel Alsthom kan igjen vise fram et resultatregnskap med sorte tall. Mens selskapet i første halvår i fjor gikk med et dundrende underskudd på 374 millioner franske franc, viser tallene for samme periode i år et overskudd på halvannen milliard franc.

Øystein Kvistad
19. sep. 1997 - 13:08

Dermed ser det ut til at styreformann Serge Tchuruk har lykkes med den omfattende snuoperasjonen selskapet begynte i skandaleåret 1995. Resultatet ligger omlag 400 millioner franc over det analytikerne hadde ventet seg så tidlig i omstillingsprosessen. Tchuruk har blant annet kuttet over 15.000 stillinger de to siste årene for å nå lønnsomhetsmålet for selskapet.

Alcatel Alsthom kan skilte med en femdobling av driftsresultatet - opp fra 500 millioner franc i første halvår i fjor til respektable 2,7 milliarder så langt i år.

Alcatel Alsthom eier i overkant av fire femdeler av norske Alcatel STK, og i følge Finansavisen spekuleres det nå om morselskapet ønsker å kjøpe opp resten av aksjene i Alcatel STK. Forrige gang Alsthom forsøkte å kjøpe opp alle aksjene i børsnoterte STK, var aksjen priset alt for lavt.

- Selv på dagens nivå på 380 kroner er Alcatel STK underpriset, sier fondsforvalter Karl E. Fleischer i Gambak til Finansavisen.

Alcatel STK la fram sin halvårsrapport 28. august. Med et resultat på 194 millioner kroner - en forbedring sammenliknet med første halvår 1996 på 123 millioner kroner - sa konsernsjef Bjarne Aamodt seg "godt tilfreds" med årets seks første måneder. Bak det tilsynelatende sterke resultatet skjuler det seg imidlertid betydelige bedrifts- og eiendomssalg (Kitron og deler av eiendommen på Økern), slik at det reelle resultatet før skatt for årets seks første måneder faktisk var fire millioner kroner dårligere enn i tilsvarende periode i fjor.

Alcatel-resultatet før skatt ville blitt redusert fra 257 til 97 millioner kroner uten disse salgsinntektene, og dermed i underkant av 1996-resultatet på 101 millioner kroner. Konsernets samlede driftsinntekter gikk også ned - fra 1.996 millioner kroner i fjor til 1.910 millioner første halvår i år.

Alcatel STKs resultat innen både telekomselskapet og distribusjonsselskapet er tilfredsstillende, og ordreinngangen er god, men selskapet hadde en bekymringsfull svikt på kabelsiden i første halvår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.